Fabriek voor oneindige recyclage van pet wordt in Europa gebouwd

Technologiebedrijf Loop Industries en afvalverwerkingsbedrijf SUEZ hebben aangekondigd dat ze een recyclagefabriek van een nieuwe generatie gaan bouwen. In die fabriek zou pet oneindig gerecycleerd kunnen worden.

Inès Aoun | 15 september 2020
Plastic Bottle

Het gaat volgens Loop Industries en SUEZ om de grootste recyclagefabriek ter wereld in haar soort. Per jaar zouden er zo’n 4,2 miljard flessen gemaakt worden van honderd procent gerecycleerd pet (polyethyleentereftalaat). Op die manier zou jaarlijks 180.000 ton CO2 bespaard worden, in vergelijking met de vervaardiging van traditioneel pet.

Gepatenteerde technologie

In de fabriek zullen niet alleen petflessen gerecycleerd worden. Petvezels, die bijvoorbeeld in tapijten, gekleurde flessen, melkflessen en T-shirts zitten, worden nu nog vaak gestort omdat ze moeilijk te recycleren zijn. Loop Industries heeft een gepatenteerde technologie ontwikkeld die al het pet oneindig kan recycleren, op een energiezuinige manier. Via een depolymerisatieproces wordt de petmolecule in monomeren omgezet.

Die technologie zal Loop Industries nu samen met SUEZ op grote schaal uittesten. In 2021 valt de beslissing over waar de site zal komen. In 2023 moet de fabriek er staan.

Europese ban

De plannen voor een nieuwe fabriek zijn het gevolg van het Europese beleid inzake plastics en de Chinese ban op de import van buitenlands plastic. Dat beaamt de CEO van Loop Industries, Daniel Solomita: "Europa leidt de strijd tegen plastic uit fossiele brandstoffen. Door strengere beleidsmaatregelen en taksen in te voeren, wil Europa de wereld inspireren om de transitie naar een circulaire economie in te zetten. Met onze technologie bieden we de Europese lidstaten de infrastructuur die nodig is om meer te recycleren."

Bron: Loop Technologies, BusinessGreen, Duurzaam Bedrijfsleven

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!