Experts waarschuwen voor grootste voedselcrisis in decennia

De covid-19-pandemie kan een nog veel grotere voedselcrisis ontketenen dan dertien jaar geleden. Dat zegt onder andere Martin Cole van de Universiteit van Adelaide en een expert op het vlak van voedselzekerheid.

19 mei 2020
Coronapandemie dreigt voedselcrisis te veroorzaken

In 2007 en 2008 stegen de voedselprijzen zo fors dat er een enorme voedselschaarste ontstond. “De coronacrisis dreigt nu een nog veel grotere voedselcrisis te ontketenen”, zegt Martin Cole aan het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist. De Australische professor leidde het VN-expertenpanel dat in maart al waarschuwde dat de coronacrisis de voedselmarkten verder kon destabiliseren. Volgens Martin Cole is de situatie helemaal anders dan dertien jaar geleden, toen vooral voedselbeschikbaarheid een probleem was.

Maximo Torero van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) treedt hem daarin bij. “Nu is er wel voldoende voedsel beschikbaar, maar komt de toegang tot voedsel in het gedrang. Door logistieke problemen dreigt voedsel te bederven.”

Extreme armoede

Bovendien dreigen door de economische recessie straks meer mensen geen voedsel meer te kunnen betalen. “Dat kan miljoenen mensen in extreme armoede brengen en we weten dat dat een grote impact heeft op de voedselzekerheid”, zegt Martin Cole.

Vorige maand waarschuwde het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties dat het aantal mensen met acute voedselonzekerheid dit jaar kon verdubbelen tot 265 miljoen als gevolg van de coronacrisis.

Te lage prijzen

Een andere uitdaging voor voedselsystemen is dat een dalende vraag leidt tot prijsdalingen. “Daardoor zullen landbouwers in grote delen van de wereld financiële steun nodig hebben”, zegt Maximo Torero. Uit de index voor voedselprijzen van de FAO blijkt dat de prijzen voor onder andere graan en zuivel sinds maart elke maand gedaald zijn.

Bron: IPS, The New Scientist

SDG

Geen armoede Geen honger Goede gezondheid en welzijn

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!