Europees Parlement stemt voor broeikasgasreductie met 60 procent tegen 2030

Parlementaire stemmingen kunnen soms voor verrassingen zorgen. Zo besliste het Europees Parlement om tegen 2030 60 procent minder broeikasgassen uit te stoten. De Europese Commissie stelde vorige maand nog 55 procent voorop.

Inès Aoun | 7 oktober 2020
Jytte Guteland
Jytte Guteland, Zweeds parlementslid en rapporteur voor de Klimaatwet spreekt het Europees Parlement toe
©Europees Parlement

Alles begon met de lancering van de Green Deal en de bijhorende Klimaatwet in maart 2020. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, en Frans Timmermans, architect van de Klimaatwet, zetten toen de grote lijnen uit. De hete aardappel over de broeikasgasemissies werd doorgeschoven naar september. Uiteindelijk raakte de EC het eens: tegen 2030 moeten we 55 procent minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van 1990.

Carbon sinks

Maar dat was buiten het Europees Parlement gerekend. De parlementsleden sloegen het voorstel van de Europese Commissie af en stemden voor een reductie met 60 procent. Opmerkelijk is ook dat de parlementsleden het voorstel afwezen om op carbon sinks (koolstofputten) zoals bossen en graslanden te rekenen om de doelstelling te halen. Ook compensatieprojecten in derdewereldlanden mogen niet meegerekend worden. Daarnaast willen de EU-parlementsleden dat:

  • de EC tegen 31 mei 2023 een voorstel moet doen over hoe de EU klimaatneutraal kan worden tegen 2050
  • er een onafhankelijk wetenschappelijke instelling wordt opgezet - de EU Climate Change Council - die de vorderingen zal monitoren
  • de lidstaten tegen 31 december 2025 alle directe en indirecte subsidies voor fossiele brandstoffen stopzetten

Milieuorganisaties zijn tevreden met de beslissingen. Maar ze wijzen er wel op dat om de doelstellingen in het Parijsakkoord te halen, een vermindering met 65 procent nodig is.

De kous is nog niet af. De Klimaatwet moet nu nog goedgekeurd worden door de 27 lidstaten.

Dit artikel werd geüpdatet op 8 oktober 2020.

Bron: Euractiv, European Parliament

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!