Plus Europees Parlement noemt aardgas en nucleaire energie groen

De Europese Commissie had in december een voorstel gedaan om aardgas en nucleaire energie onder bepaalde voorwaarden als groen te beschouwen. Het Europees Parlement heeft dat voorstel nu bevestigd.

Inès Aoun | 6 juli 2022
1657104751940 20220706 Ep 134460 C Aro Eg 009

Het voorstel kwam er in het kader van de EU Taxonomy. Daarin wordt opgelijst onder welke voorwaarden Europa een activiteit als duurzaam ziet. Die lijst met duurzame activiteiten is in de eerste plaats bedoeld om ervoor te zorgen dat de financiële wereld transparanter communiceert over duurzame investeringen, maar heeft ook gevolgen voor overheden en bedrijven (zie kader).

Er was veel kritiek op de inclusie van aardgas en nucleaire energie als ‘transitieactiviteiten’. Maar niet alle gas- en kerncentrales worden als groen bestempeld. Ze moeten voldoen aan bepaalde criteria (zie artikel van 4 februari). De nieuwe gascentrales die op stapel staan in Vlaanderen zullen bijvoorbeeld niet voldoen aan die groene criteria.

Geen absolute meerderheid

Het voorstel van de Commissie moest door het Europees Parlement raken. Dat is nu gebeurd. Er stemden meer parlementsleden tegen dan voor, maar om een voorstel te vetoën is een absolute meerderheid nodig. Als het parlement noch de Europese Raad beroep aantekenen tegen 11 juli, dan wordt de EU Taxonomy van kracht op 1 januari 2023. Luxemburg en Denemarken hebben furieus gereageerd via Twitter. De Luxemburgse minister van Energie heeft al aangekondigd dat hij naar het Europees Hof van Justitie stapt.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.