Plus Europees Parlement bereikt akkoord over energieprestaties gebouwen

Het Europees Parlement heeft een gezamenlijk standpunt bereikt over de hervorming van de gebouwenrichtlijn van de EU. Er komen EU-brede minimumnormen voor energieprestaties, maar tegelijk wordt de deur opengezet voor omstreden verwarming op basis van waterstof. Dat schrijft het mediaplatform EURACTIV.

Lien Moris | 6 februari 2023
Pexels Sevenstorm Juhaszimrus 439416 Kraan

In december 2021 lanceerde de Europese Commissie een herziening van de richtlijn over de energieprestaties van gebouwen. Centraal staan de zogenaamde minimumnormen voor energieprestaties, die renovaties verplicht zullen maken voor de slechtst presterende gebouwen in Europa.

Maandagavond heeft het Europees Parlement een compromis bereikt over het voorstel van de Commissie. Op 9 februari zal daarover worden gestemd in de industriecommissie van het Parlement.

Ambitieuze normen

Volgens een door EURACTIV ingezien document is het compromis ambitieuzer dan het oorspronkelijke voorstel. Tegen 2027 willen de wetgevers dat alle gebouwen die eigendom zijn van openbare instanties ten minste de energieprestatieklasse E bereiken (één graad hoger dan in het oorspronkelijke voorstel). Vanaf 2030 moeten ze D halen. Voor woningen streven de wetgevers naar klasse E tegen 2030 en klasse D tegen 2033. Er zijn gedurende tien jaar wel vrijstellingen mogelijk.

Verwarming op waterstof

Het compromis houdt ook in dat bij bouw en renovatie hybride toestellen op gas en waterstof zouden worden vrijgesteld van een verbod op fossiele verwarming. "Dit is een retorische truc om het gebruik van fossiele gasketels te verlengen", zegt Adeline Rochet van de groene denktank E3G aan EURACTIV. "Dit zal de uitfasering van fossiel gas niet voorkomen. Maar het zal de overgang rommeliger, langer, politiek moeilijker en duurder maken omdat de belastingbetaler de kosten van de ontmanteling van gasleidingen zal moeten dragen."

Waterstof is een potentieel klimaatvriendelijk gas, maar verwarmen met waterstof is volgens deskundigen "inefficiënt en duurder".

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.