Plus Europees beleggingsfonds helpt coöperaties investeren in duurzame energie

REScoop.eu, de Europese federatie van coöperaties voor hernieuwbare energie, heeft een Europees beleggingsfonds opgericht voor energiegemeenschappen die investeren in een duurzaam Europa: REScoop MECISE. “Waarom zouden burgers en coöperaties geen offshore windmolens kunnen bezitten?”

Lien Moris | 23 januari 2019
Adobe Stock 134137821

Dirk Vansintjan, voorzitter van REScoop.eu en bestuurder van de Belgische burgercoöperatie Ecopower: “Hernieuwbare energieprojecten zijn kapitaalintensieve investeringen, vooral in het begin. Tegelijk komen burgers vaak pas aan boord als een project operationeel is. Als je burgers wil betrekken bij hernieuwbare-energieprojecten, moeten coöperaties de initiële investering kunnen doen. REScoop MECISE biedt de brugfinanciering die coöperaties nodig hebben om dat doel te bereiken.”

Kapitaal ophalen

REScoop MECISE zal hernieuwbare-energiecoöperaties faciliteren om hun projecten te financieren door kapitaal op te halen bij coöperaties, lokale overheden en zelfs particuliere investeerders uit heel Europa. Dat biedt de energiecoöperaties de tijd om lokaal een eigen vermogen op te bouwen. Bovendien kan het beleggingsfonds optreden als bemiddelaar om commerciële projecten van traditionele investeerders te kopen en open te stellen voor lokale gemeenschappen en burgers die erin willen investeren.

Verder zal RESCoop MECISE kleine projecten van energiegemeenschappen helpen samenbrengen en hen bijstaan om toegang te krijgen tot financieringsinstrumenten die doorgaans voorbehouden zijn aan grotere projecten. Ten slotte zal het beleggingsfonds samenwerking en solidariteit tussen energiecoöperaties en lokale autoriteiten bevorderen.

Burger centraal stellen

Dirk Vansintjan: “De energietransitie vergt een aanzienlijke investering die door de burger wordt betaald: als consument, belastingbetaler of zelfs als klant van een bank. Het is dus maar eerlijk dat burgers gelijke kansen genieten en eigenaar kunnen worden van de vereiste investeringen om die overgang te maken. Burgers centraal stellen in de energietransitie is essentieel om de transitie voor iedereen rechtvaardig en betaalbaar te houden. Via REScoop MECISE hopen we substantieel bij te dragen aan de transitie naar energiedemocratie.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.