Europarlement vijst energiedoelstellingen aan

35 procent van onze energie moet tegen 2030 hernieuwbaar zijn. En tegen dan verbruiken we 35 procent minder energie. Met die ambitieuze doelstellingen start het Europees parlement de onderhandelingen met de lidstaten over bindende EU-doelen. Dat belooft vuurwerk, want de EU-landen zijn duidelijk minder ambitieus.

Stefanie Holvoet | 21 januari 2018
Karsten Würth @inf1783 904020194
Foto door Karsten Würth (@inf1783)

In 2016 presenteerde de Europese Commissie een reeks voorstellen voor schone energie. Het doel: klimaatverandering tegengaan, minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen uit het buitenland en huishoudens helpen om zelf groene energie op te wekken. 

35% hernieuwbaar

Gisteren was het Europees Parlement aan zet voor een belangrijke stemming rond die hernieuwbare energiedoelstellingen. De Europarlementariërs toonden zich bijzonder ambitieus. Zo moet minimum 35 procent van de totale energiemix hernieuwbaar zijn tegen 2030. Dat is een pak meer dan de 27 procent die de EU-landen haalbaar achten. Ook voor energie-efficiëntie trekt het parlement de ambitie op van 30 naar 35 procent.

Het Europese halfrond spraken zich gisteren ook uit over een resem andere milieuthema’s: zo mag palmolie tegen 2021 niet langer gebruikt worden voor de productie van biobrandstoffen. En in 2022 moet 90 procent van alle tankstations langs het trans-Europese netwerk (het Europese hoofdwegennet) uitgerust zijn met laadstations voor elektrische voertuigen. Ook willen de Europese volksvertegenwoordigers het mogelijk maken voor burgers om de elektriciteit die ze op eigen grond produceren zelf te gebruiken. 

Onderhandelen met EU-landen

De stemming in het Europarlement is niet de eindhalte. De Europese lidstaten en het Europarlement moeten nu onderhandelen over bindende energiedoelstellingen. Dat overleg kan meteen beginnen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!