Europa zit door visvoorraad heen

Dinsdag werd in Europa de European Fish Dependence Day bereikt, het moment waarop we de hoeveelheid beschikbare vis uit eigen wateren opgebruikt hebben. Sterker inzetten op maatregelen tegen overbevissing kan die datum fors verlaten, stelt het WWF.

Fran Herpelinck | 11 juli 2019
Tavira 3160579 1920

De European Fish Dependence Day werd door het Wereldnatuurfonds (WWF) in het leven geroepen als signaaldag. Elke Europeaan eet volgens het WWF jaarlijks gemiddeld 22,7 kilogram vis, een hoeveelheid die het Europese aanbod, uit nationale en Europese wateren en opgekweekt in aquacultuur, ruimschoots overschrijdt. Naast het Europese aanbod moet 48 procent van alle geconsumeerde vis in Europa dan ook ingevoerd worden.

België: amper eigen productie

Per land bekeken is de graad van zelfvoorziening heel gevarieerd. Landen die aan zee liggen hebben logischerwijze een streepje voor. België voorziet met een relatief kleine vissersvloot in veertien procent van de totale visconsumptie. Het maakt dat we al op 14 februari door onze eigen voorraad vis heen zitten. Nederland, maar ook landen als Estland, Kroatië en Ierland kunnen de vraag naar vis wel volledig zelf opvangen.

Overbevissing aanpakken

Volgens het WWF kan het vistekort worden verholpen als de Europese Unie een vuist zou maken tegen overbevissing. "Als de visbestanden in het noordoosten van de Atlantische Oceaan hersteld zouden worden, zou de zelfvoorzienendheid van de Europese Unie met bijna drie maanden opschuiven”, laat het WWF weten. In dat scenario zou de Dependence Day niet begin juli, wel pas op 2 oktober vallen. Ook de keuze van de consument is doorslaggevend: het WWF roept op om altijd voor vis met een duurzaam kwaliteitslabel te kiezen.

Bron: Belga, Vilt

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!