Plus Europa wil meer laadstations voor elektrische wagens

Het Europees Parlement werkt aan een verordening om laad- en tankinfrastructuur in Europa uit te bouwen. Als de Europese Commissie en Raad het voorstel volgen, moeten lidstaten om de 60 km laadpalen voorzien langs grote wegen.

Koenraad Coel | 24 oktober 2022
Car Charge Markus Spiske 9U Mbdrk Joag Unsplash

Met de Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR) wil het Europees Parlement verzekeren dat lidstaten de nodige infrastructuur uitbouwen voor verschillende vormen van mobiliteit. Er zijn onder meer provisies rond waterstof tankstations en de (elektriciteits)voorzieningen voor havens en luchthavens. Elektrische mobiliteit krijgt bijzondere aandacht in het voorstel, met bepalingen die de verspreiding en toegankelijkheid van laadstations moeten verbeteren.

Spreiding en betaling

AFIR bepaalt dat Europese lidstaten minstens één laadstation per 60 kilometer moeten voorzien langs grote autowegen. Ze zouden daarvoor tijd krijgen tot 2026. Daarnaast richt het voorstel zich ook tot de uitbaters van de laadstations. Die moeten onder meer betalingen vereenvoudigen en de prijs per kWh duidelijk weergeven, zodat gebruikers makkelijk de prijzen van verschillende leveranciers kunnen vergelijken.

Het Europees Parlement zal nu onderhandelen met de Europese Commissie en Raad om AFIR in een verordening om te zetten. Sinds 2014 is er al een gelijkaardige richtlijn in voege, maar die is enkel bindend als lidstaten hem in nationale wetgeving omzetten. Daardoor bleef de impact tot nog toe beperkt. AFIR is opgevat als een verordening die onmiddellijk bindend zou zijn voor de lidstaten.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Industrie, innovatie en infrastructuur