Europa verbiedt palmolie in biobrandstof

De opkomst van biobrandstoffen mag niet leiden tot milieuschade, voedseltekorten of een hogere voedselprijs. Daarom beslisten het Europees Parlement en de Europese Raad de productie ervan aan banden.

Katleen Put | 29 januari 2018
Tim Mossholder 1179418924
Foto door Tim Mossholder

De Europese energieconsumptie voor transport moet in 2030 voor twaalf procent uit hernieuwbare bronnen bestaan. Maximaal zeven procent mag afkomstig zijn van biobrandstoffen op basis van voedsel- en voedergewassen. Dat heeft het Europese Parlement beslist, in samenspraak met de Europese Raad. De voorkeur gaat uit naar biobrandstoffen op basis van maïs, suikerriet, koolzaad en soja. Palmolie komt vanaf 2023 niet meer in aanmerking.

Felle kritiek

Het verbod stuitte meteen op hevig verzet. De Maleisische regering sprak in een verklaring over ‘gewas-apartheid’ en dreigde met een invoerbeperking voor Europese producten. Maleisië is samen met Indonesië de grootste producent en exporteur van palmolie ter wereld. Volgens de EU wordt biodiesel in beide staten illegaal gesubsidieerd, de landen zelf spreken over toegelaten protectionisme.

“Niet realistisch”

Het Europese streven naar groenere transportenergie werd warm onthaald bij Copa-Cogeca, de lobbyorganisatie voor landbouwers en agrarische coöperaties. Toch staat ook daar het verbod op palmolie in biobrandstoffen ter discussie. “De komende jaren zal nog tachtig procent van de wagens een interne verbrandingsmotor hebben. Streven naar twaalf procent voertuigen op waterstof of elektriciteit is dan niet realistisch”, stelt secretaris-generaal Pekka Pesonen. “Bovendien kunnen investeerders door het verbod op palmolie hun vertrouwen verliezen in de EU-wetgevers, waardoor er minder geld naar biobrandstoffen vloeit. Daarvan profiteren alleen de fossiele brandstoffen.” In de VS vaart het beleid intussen een andere koers: daar wordt het percentage bio-ethanol in diesel verhoogd van 10 naar 15 procent. De productie van die bio-ethanol gebeurt grotendeels op basis van maïs.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!