Plus Europa mikt op 1000 miljard aan duurzame investeringen

De Europese Commisie rekent op meer ambitie van de lidstaten om tegen 2050 een klimaatneutraal Europa te bereiken. Tegen 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen eerder met 55 dan 35 procent naar omlaag. “Europa kan een pionierscontinent zijn”, klinkt het stellig.

Fran Herpelinck | 9 oktober 2019
Eu 1232430 1920

Het is examentijd in het Berlaymontgebouw. De nieuwe Europese Commissieleden krijgen in het parlement een voor een het vuur aan de schenen over hun bevoegdheden voor de komende vijf jaar. Zo ook Frans Timmermans, die onder kersvers voorzitter Ursula von der Leyen verantwoordelijk is voor hét symboolbeleid: de ‘Green Deal’, de ambitie om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Zijn betoog liet niets aan de verbeelding over: Europa moet het eerste klimaatneutrale continent worden. En daarvoor moéten de tussentijdse ambities scherper: tegen 2021 wil Timmermans een plan op tafel leggen om de uitstoot van broeikassen tegen 2030 met 50 of 55 procent te verlagen, veel meer dan de 40 procent die momenteel als streefcijfer geldt.

Reset: duurzaam investeren

Timmermans gaf aan dat de nieuwe Europese regering voor een huzarenklus staat om de lidstaten mee te laten stappen in dit plan én tegelijk de financiële puzzel te leggen. “We moeten onze samenleving resetten en hebben niet de luxe om dit te verknoeien”, stelde de EU-commissaris. De Commissie wil de komende tien jaar voor 1000 miljard aan duurzame investeringen realiseren. Ook zal de Europese Investeringsbank de helft van zijn investeringen tegen 2025 toespitsen op de strijd tegen klimaatverandering. Om Europese lidstaten en regio’s te helpen bij hun transitie naar een koolstofarme samenleving, beloofde Timmermans een fonds in het leven te roepen dat helpt om minder afhankelijk te worden van fossiele grondstoffen.

Gebrek aan financieel plan

Uit rechtse hoek kreeg Timmermans gisteren van sommige populisten en eurosceptische parlementsleden de wind van voren. Silvia Sardone van de Italiaanse Lega noemde de Europese ‘Green Deal’ een “marketingoperatie met onbereikbare doelen”, volgens de Poolse Anna Zalewska van Recht en Rechtvaardigheid “is de weg naar de hel geplaveid met goede voornemens.” Vooral het kostenplaatje – of liever: het gebrek aan een voorlopige kostenraming om het ambitieuze Europese klimaatplan te stutten – grepen tal van MEP’s aan als punt van kritiek. “Dit zal ons meer kosten dan de samenleving aankan”, stelde de Tsjech Alexandr Vondra.

Lidstaten liggen dwars

In het Europees Parlement zal Timmermans ongetwijfeld een meerderheid vinden voor de aangescherpte klimaatplannen. Op het niveau van de lidstaten lijken de ambities te zullen stranden. Voorlopig onderschreven enkel Frankrijk, Spanje, Nederland, Portugal, Zweden, Denemarken, Letland en Luxemburg de ambitie van 55 procent reductie tegen 2030. Landen als Polen, Hongarije en Tsjechië weigeren nog steeds mee te stappen in een klimaatneutraal Europa tegen 2050. Charles Michel onderschreef die doelstelling enkele maanden geleden wel, maar de federale regering houdt de ambitie tegen 2030 wel op een reductie van slechts 35 procent, ver onder de Europese lat dus. In politieke kringen klinkt het volgens De Standaard dat het moeilijk is om bij gebrek aan federale regering die doelen momenteel aan te scherpen. Ook het ambitieniveau van de Vlaamse regering, die de eigen klimaatdoelen voor 2020 en hoogstwaarschijnlijk ook 2030 niet zal halen, is doorslaggevend.

Het moge duidelijk zijn: Green Deal-commissaris Timmermans is aan een aartsmoeilijke missie gestart. Zij het met overtuigd optimisme. “Als er één gebied is waar we makkelijk onze burgers kunnen overtuigen, is het de omvorming van onze samenleving naar een duurzame samenleving. Wij kunnen een pionierscontinent zijn.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.