Plus Europa legt vrouwenquota op aan de top

Het Europees Parlement heeft een nieuwe richtlijn over gendergelijkheid goedgekeurd. Vanaf 2026 moeten beursgenoteerde bedrijven een minimum percentage aan vrouwelijke bestuursleden hebben.

Koenraad Coel | 23 november 2022
Boardroom Christina Wocintechchat Com Rg1Y72E Kw6O Unsplash

De nieuwe richtlijn genaamd ‘Women on Boards Directive’ legt quota op voor de genderbalans in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven. Vanaf 2026 moeten minstens 40 procent van de niet-uitvoerende bestuursleden of 33 procent van het totaal aan uitvoerende en niet-uitvoerende bestuursleden vrouwen zijn. Na publicatie hebben de lidstaten twee jaar de tijd om hun nationale wetgeving in lijn te brengen met de richtlijn. Dat betekent onder meer dat ze straffen moeten opleggen aan bedrijven die niet aan de quota voldoen. Lidstaten die niet tijdig handelen mogen zelf sancties verwachten.

Tien jaar

De Women on Boards Directive heeft er al een lange voorgeschiedenis op zitten. De Europese Commissie lanceerde het voorstel oorspronkelijk in november 2012. In het Europees Parlement kreeg het voorstel voldoende bijval, maar niet alle lidstaten konden zich vinden in bindende maatregelen. Pas in juni van dit jaar konden het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie tot een vergelijk komen.

Volgens Helena Dalli, EU-commissaris voor gelijkheid, is de richtlijn een manier om economische groei te stimuleren en het vertrouwen van de burger in de economie te versterken: “Onderzoek toont aan dat inclusiviteit en diversiteit in de bestuurskamer bijdragen tot betere beslissingen op vlak van corporate governance.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Gendergelijkheid