Europa kan 67 procent energie besparen tegen 2050

Door technisch-economische barrières weg te nemen en op een slimme manier om te gaan met nieuwe maatschappelijke trends, kan Europa tegen 2050 twee derde van zijn totale energiebehoefte vermijden. Dat blijkt uit een studie van het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer ISI.

Lien Moris | 18 februari 2019
Blur Bright Building 1143530

De gerenommeerde Duitse onderzoeksinstelling rekende drie scenario’s door. In een eerste scenario kan de Europese Unie tegen 2050 51 procent van de totale energievraag besparen door alle technische en economische barrières weg te werken die energie-efficiëntie in de weg staan.

Een tweede scenario houdt daarnaast ook rekening met nieuwe maatschappelijke trends, zoals digitalisering, zelfrijdende auto’s, deeleconomie, een verschuiving naar een lagekoolstofindustrie, circulaire economie en doorgedreven materiaalefficiëntie. Die veranderingen kunnen een impact hebben op de verbetering van de energie-efficiëntie en kunnen bijdragen aan het verlagen of verhogen van het energieverbruik.

Opvallend: als we op een verkeerde manier met die maatschappelijke trends omgaan, leiden ze tot minder energiebesparing. We spreken dan van amper 32 procent minder verbruik dan in een business as usual-scenario. Maar als we het slim aanpakken is het energiebesparingspotentieel enorm, toont het derde scenario aan: liefst 67 procent van de totale energievraag wordt dan vermeden.

Raadpleeg de volledige studie hier of lees de samenvatting.

Bron: Bond Beter Leefmilieu

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!