Europa bindt strijd aan met ontbossing

De Europese Commissie heeft een nieuwe roadmap klaar om de strijd tegen ontbossing op te voeren. Die komt er na aanhoudende druk door lidstaten, het Europees Parlement en ngo's. Enkele Europese landen hebben ondertussen zelf al het heft in handen genomen.

Ellen Vervoort | 19 december 2018
Deforestation 2833688 1920

Tussen 1990 en 2008 waren de EU en haar 27 lidstaten verantwoordelijk voor 10 procent van de globale productie van landbouwgoederen geassocieerd met ontbossing, goed voor 9 miljoen hectare gekapte bossen. Vandaag importeert de EU nog steeds massaal producten waarvoor enorme gebieden worden ontbost. Wereldwijd wordt naar de Europese Unie geëxporteerd: 25 procent van de palmolie, 15 procent van de soja, 41 procent rundvlees, 80 procent van de cacao en 60 procent van de koffie.

Stappenplan

De EU heeft nu een roadmap opgesteld die de ontbossing moet aanpakken, wouden zal beschermen en duurzame toeleveringsketens moet stimuleren. Dat houdt in dat investeringsstromen transparanter moeten worden en dat de EU partnerschappen moet smeden om daar duurzame bosbouw en beter landbeheer te promoten. Verwacht wordt dat de Commissie tijdens het tweede kwartaal van 2019 een concreet actieplan zal communiceren.

Met de roadmap zet de Europese Commissie een belangrijke eerste stap in de goede richting. Tegen 2020 zou de EU immers niet meer mogen bijdragen aan ontbossing, zoals bepaald SDG 15 (Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen op het vasteland en beheer bossen duurzaam) van de Verenigde Naties. Ook volgens andere verdragen en doelstellingen die de EU ondertekende, moet de Commissie meer actie ondernemen. Denk maar aan het Parijsakkoord en de New York Verklaring over Bossen van de VN uit 2014.

Noorse ban op palmolie

De EU voerde eerder al wetten in rond illegaal hout en conflictmineralen, maar er is geen specifieke wetgeving voor landbouwproducten uit ontboste gebieden. Europese lidstaten, het Europees Parlement en ngo’s voeren daarom de druk op, met het nieuwe stappenplan als gevolg.

Ondertussen ondernemen de lidstaten zelf actie. Zo keurde het Noorse parlement als eerste land ter wereld een verbod goed op biobrandstoffen op basis van palmolie. Die olie is verantwoordelijk voor ontbossing, milieuvervuiling en de onteigening van bepaalde stammen en daardoor zwaar omstreden. Vanaf januari 2020 zal het gebruik van palmolie in Noorwegen geleidelijk worden afgebouwd.

Strengere wetgeving nodig

Ook andere landen binden de strijd aan. In november voerde Frankrijk een verbod in tegen de import van alle soja, palmolie, hout en andere producten die bijdragen tot de massale houtkap. Dat verbod wordt tegen 2030 ingevoerd.

Milieuorganisaties verwelkomen het nieuwe plan maar pleiten ook voor hardere maatregelen zoals strengere wetgeving. Nicole Polsterer van de bossenorganisatie Fern: “De EU moet verbieden om producten die bijdragen aan ontbossing te importeren. Om de belofte tegen 2020 na te komen, moeten er nieuwe wetten komen die garanderen dat de Europese productieketens vrij zijn van ontbossing en mensenrechtenschendingen.”

Bron: IPS, Vilt

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!