Plus EU-lidstaten gaan akkoord met verbod op wegwerpplastics

Europa heeft een akkoord bereikt over de Single-Use Plastics-richtlijn. Wegwerpplastic, waaronder wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes en roerstaafjes, zijn vanaf 2021 verboden. Tegen 2030 moet elke plastic drankfles voor 30 procent uit gerecycleerde kunststoffen bestaan.

Ellen Vervoort | 20 december 2018
Adobe Stock 123780524

De afgelopen maanden hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad onderhandeld over het zogenaamde Single-Use Plastics Directive (SUP) die plastics voor eenmalig gebruik aan banden legt. In oktober sprak het Europese Parlement zich al uit over de richtlijn.

Drie maatregelen

Alle partijen bereikten nu een akkoord. Zo worden wegwerpplastics (wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes en roerstaafjes) vanaf 2021 verboden in alle EU-lidstaten. Bovendien moeten plastic flessen tegen 2025 25 procent gerecycleerde kunststoffen bevatten. Tegen 2030 is dat doel 30 procent. Vorig jaar bestond de 50 miljoen ton plasticpolymeren in Europa slechts 7 procent uit gerecycleerde kunststoffen.

Daarnaast draaien producenten op voor de kosten van afvalmanagement en opruimacties van wegwerpproducten die plastic bevatten, zoals sigarettenpeuken en visgerei. Wie iets op de markt brengt, moet consumenten bovendien op de hoogte brengen van hoeveel plastic zijn product bevat.

Go4Circle, de sectorfederatie voor bedrijven die een circulair beleid voeren, reageert alvast positief. Algemeen directeur Stany Vaes: “Deze doelstellingen zullen de recyclagemarkt voortstuwen en investeringen in de sector stimuleren. We verwachten dat de mindset meer en meer richting recyclage zal evolueren, ook voor andere materialen. Deze beslissing stuurt onze economie richting circulariteit.”

Nationale wetgeving

Toch schoven twee andere maatregelen op naar de toekomst. EU-lidstaten zijn pas vanaf 2029 verplicht om 90 procent van alle plastic drankverpakkingen te recycleren, niet vanaf 2025. En producenten van plastic drankflessen moeten pas vanaf 2024 in plaats van 2021 ervoor zorgen dat plastieken dopjes aan hun flesjes blijven vastzitten.

De Europese milieuministers zetten hun handtekening vandaag onder de SUP-richtlijn. De lidstaten krijgen twee jaar de tijd om de richtlijn in nationale wetgeving om te zetten.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.