Plus Engelse start-up ontwikkelt microbeads van cellulose

Naturbeads, een spin-off van de universiteit van Bath, ontwikkelde microbeads op basis van cellulose. Die kunnen de kleine plastic korreltjes in cosmeticaproducten vervangen om plasticvervuiling tegen te gaan. De start-up ontvangt nu een investering van 582.842 pond (of 628.669 euro) om hun alternatief te commercialiseren.

Koenraad Coel | 13 augustus 2019
Toothpasteonbrush

Microbeads zijn zo klein (minder dan een halve millimeter breed) dat ze niet uit afvalwater gefilterd kunnen worden. Wereldwijd komt er elk jaar naar schatting zo’n dertigduizend ton microplastic uit consumentenproducten in de zee terecht, ongeveer honderdduizend korreltjes per douchebeurt. In het Verenigd Koninkrijk zijn plastic microkorrels daarom al sinds vorig jaar verboden in producten als douchegel en tandpasta, maar nog steeds toegelaten in bijvoorbeeld zonnecrème en cosmetica (zoals lippenstift). Een Europees verbod wordt momenteel voorbereid voor 2020.

Van concept naar industriële productie

Naturbeads ontwikkelde een alternatief voor de microkorrels op basis van cellulose, een hernieuwbare grondstof en een afvalproduct van onder meer de papierindustrie. De plantaardige korrels kunnen bovendien door natuurlijke processen afgebroken worden tot suiker. Als start-up moet Naturbeads nu kunnen aantonen dat het nieuwe procedé ook op industriële schaal goede resultaten oplevert. Het zal daarom een productieprototype bouwen dat stalen kan maken in een grootorde van enkele kilogram. Die stalen zal het naar bedrijven in de cosmetische sector sturen, zodat zij kunnen testen of de cellulosekorrels bruikbaar zijn in hun producten.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.