Energiewaakhond lanceert groenestroomcheck

De Vlaamse energieregulator VREG lanceert ‘Groencheck’, een website die nagaat of energieleveranciers hun beloftes rond groene stroom nakomen.

Fran Herpelinck | 7 maart 2019
Electric 1080584 1920

Is uw elektriciteitscontract wel zo groen als uw leverancier het voorstelt? Die vraag helpt energiewaakhond VREG beantwoorden via ‘Groencheck’. Op basis van uw EAN-code, de persoonlijke identificatiecode voor elektriciteit, gaat de website de samenstelling na van uw energiepakket en geeft het ook de herkomst weer van geleverde stroom. Of die stroom werkelijk groen is, geeft het in een handomdraai mee. Ook de energiebronnen en de hernieuwbare technologie waarmee de groene stroom werd opgewekt, staan bij in het overzicht.

Greenwashing

Via de nieuwe tool wil de VREG transparantie bieden rond groene stroom en tegelijk greenwashing tegengaan. In Vlaanderen beheert de VREG de garanties van oorsprong, bewijsstukken die de herkomst van duurzaam opgewekte energie staven. Bij injectie in het elektriciteitsnet kunnen de garanties in heel Europa eenmalig verhandeld worden. Om hun aandeel groene stroom aan te tonen, zijn leveranciers verplicht om een bepaalde hoeveelheid garanties bij de VREG voor te leggen. Zo weet de VREG wat de herkomst van de stroom is.

Door consumenten aan te moedigen om het aandeel groene stroom in hun energiepakket tegen het licht te houden, wil de VREG de betrouwbaarheid van de groenstroommarkt opdrijven. Klanten die in de Groencheck een afwijking zien ten opzichte van hun energiecontract, moedigt de VREG aan om contact op te nemen met hun leverancier. Zelf de test doen?

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!