Plus Energiespecialist Encon maakt switch naar 100 procent elektrisch rijden

Studiebureau Encon, dat duurzame energieprojecten realiseert, vormt zijn volledige wagenpark om naar elektrische wagens. De energiespecialist verdubbelt meteen ook het aantal laadpunten op zijn site in het Limburgse Bilzen.

Lien Moris | 15 januari 2019
Encon Bilzen
Encon

Met twaalf snellaadpunten heeft Encon nu al het grootste private laadpalenpark van het land in handen. Dat worden er binnenkort 24. “De laadpunten hebben een oplaadvermogen van ongeveer 300 kilowatt. Op drie à vier uur zijn onze elektrische bedrijfswagens volledig opgeladen”, zegt Sandra Deraeve, co-CEO van het studiebureau, in een interview met TV Limburg. “Bovendien laden we honderd procent groen door onze windturbines en zonnepanelen on site.”

Verplichte overstap

Over een periode van twee tot drie jaar moeten alle werknemers die nog niet elektrisch rijden verplicht overstappen op een elektrische bedrijfswagen. Sandra Deraeve: “Om de belemmeringen die er vandaag nog zijn zoveel mogelijk weg te werken, gaan we onze medewerkers faciliteren bij de installatie van thuislaadpunten en door een ander type wagen te voorzien voor lange ritten, bijvoorbeeld om op vakantie te gaan.”

Om te garanderen dat het volledige wagenpark – op dit moment 35 voertuigen – ook na de switch kan worden aangedreven door groene stroom, komt er een batterij om wind- en zonne-energie op te slaan.

Laden op het werk is goedkoopst

VAB ziet de elektrische wagen eerder doorbreken als bedrijfswagen dan als privéwagen. Uit een test van de mobiliteitsvereniging blijkt immers dat laden aan aangepaste laadinfrastructuur op het werk het goedkoopst is. Aan een publiek snellaadpunt kom je bijna zes keer duurder uit. Thuis laden kost je bijna twee keer zoveel, tenminste als je niet kan profiteren van overcapaciteit van zonnepanelen. Verder bleek dat de geteste publieke laadpalen hun laadvermogen niet konden waarmaken, met een langere laadtijd tot gevolg.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.