Energiekaart rond groene energie voorgesteld

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters heeft vandaag de Energiekaart voorgesteld, die een overzicht biedt van alle windturbines en zonnepanelen in Vlaanderen. De kaart geeft ook aan waar er energiecoöperaties actief zijn.

Fran Herpelinck | 31 januari 2019
Farm 62260 1920

De Energiekaart werd ontwikkeld door het Vlaamse Energieagentschap en geeft via www.energiekaart.be duidelijk aan over hoeveel zonnepanelen en windturbines gemeentes in Vlaanderen beschikken. Ook de aanwezigheid van energiecoöperaties, waarbij burgers samen in duurzame energie investeren, is op de kaart terug te vinden.

Samen investeren

Vlaams energieminister Lydia Peeters, die de kaart vandaag voorstelde, wijst op het belang van een sociaal energiebeleid. “Ik onderstreep graag het belang van energiecoöperaties. Mensen die zelf niet in de mogelijkheid zijn om zonnepanelen te leggen, kunnen zo toch hun steentje bijdragen aan het milieu en krijgen een interessant rendement via hun mede-investering in een zonnepark of windturbine.” In de toekomst zal de Energiekaart nog worden uitgebreid, met informatie over de energiezuinigheid van gebouwen, info over premies, …

Koplopers

Uit de voorlopige cijfers voor 2018 blijkt dat vooral Limburg en Oost-Vlaanderen in zonne- en windenergie investeren. Eind 2018 lagen er minstens 365.744 zonnepanelen op Vlaamse daken, goed voor een vermogen van 2.759 megawatt. Op het vasteland staan 528 turbines, wat overeenkomt met een vermogen van 1.208 megawatt.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!