Plus Energie-efficiëntie gaat erop vooruit, maar niet snel genoeg

We boeken wereldwijd steeds minder vooruitgang op het vlak van energie-efficiëntie, waarschuwt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een rapport. Het agentschap roept beleidsmakers op om gerichte maatregelen te nemen die investeringen stimuleren.

Ellen Vervoort | 8 november 2019
Abstract Alternative Energy Art Blue 532126

Onze energie-efficiëntie gaat er maar traag op vooruit. De ‘primaire energie-intensiteit’, de hoeveelheid primaire energie die nodig is om één eenheid van een product te maken, steeg in 2018 met slechts 1,2 procent. Dat is de traagste groei die werd opgemeten sinds 2010, blijkt uit het rapport Energy Efficiency 2019 van het Internationaal Energieagentschap (IEA). In 2017 groeide de energie-efficiëntie nog met 1,7 procent.

Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet de primaire energie-intensiteit elk jaar met minstens drie procent verbeteren. Mochten we die doelstelling de voorbije drie jaar wel gehaald hebben, dan zou dat de wereldeconomie bovendien meer dan 2344 miljard euro extra hebben opgebracht.

Koudere winters en grotere wagens

Volgens het IEA is die gestokte groei te wijten aan de stijgende energievraag vanuit de VS en China. Het aantal energie-intensieve bedrijven groeide daar de voorbije jaren fors. Ook de strenge winters zorgden ervoor dat de Amerikanen hun huis meer gingen verwarmen terwijl ze tijdens de hete zomers hun airco dag en nacht aanzetten. Europa deed het, dankzij de milde winter, beter en ging met 2 procent vooruit in 2018. Als gevolg van de gestegen energievraag, nam de productie van fossiele brandstoffen toe met 2,5 procent in 2018. Maar daartegenover staat dat in 2019 de hernieuwbare energieproductie in de lift zit.

Daarbovenop zijn er structurele factoren die het effect van energie-efficiënte technologieën deels tenietdoen. Zo verkiezen consumenten nog steeds grotere en dus minder energie-efficiënte wagens, terwijl er ook kleinere en zuinigere modellen te koop zijn. Die auto’s staan het grootste deel van de tijd stil. En als we rijden, leggen we de rit steeds vaker alleen af. Dergelijke factoren zijn moeilijker aan te pakken, maar zorgen er wel voor dat de wereldeconomie minder snel zuiniger wordt.

3,5 gigaton

Het energieagentschap plakt ook concrete cijfers op het effect van energie-efficiëntie. Zo zorgden innovaties ervoor dat de aan energie gerelateerde CO2-uitstoot met 3,5 gigaton verminderde tussen 2015 en 2018, dat is evenveel CO2 als Japan uitstootte in diezelfde periode. Het IEA zegt bovendien dat energie-efficiëntie ertoe leidt dat landen minder olie importeren. Dankzij energiezuinigere technologieën werd er in 2018 165 miljoen ton minder olie geïmporteerd. Vooral Japan en India voerden beduidend minder olie in.

Digitalisering

Het rapport wijst ook op het belang van digitalisering. Slimme gebouwen kunnen de vraag naar energie tegen 2040 met 10 procent reduceren ten opzichte van 2017. Maar de experts waarschuwen wel dat veel digitale toestellen ook energieverslinders kunnen zijn, wat kan leiden tot net méér energieverbruik. Dat rebound effect moet volgens het IEA verder onderzocht worden.

Moedige ingrepen

Het IEA ziet dit rapport als een wake up call voor de wereld. “Het historische dieptepunt in 2018 vraagt om moedige ingrepen door beleidsmakers en investeerders”, zegt Fatih Birol, directeur van het agentschap. “Een verbetering van drie procent per jaar is haalbaar, simpelweg met bestaande technologieën en kosteneffectieve investeringen. Er is geen excuus voor een gebrek aan actie: er moeten snel ambitieuze maatregelen genomen worden om de investeringen aan te zwengelen en de noodzakelijke technologieën aan het werk te zetten op wereldschaal.”

U kan het rapport ‘Energy Efficiency 2019. The authoritative tracker of global energy efficiency trends’ online vinden.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.