Ongeveer de helft van al het energieverbruik wereldwijd gaat naar warmte. Bijna een kwart van het totaal dient om de gebouwen waarin we leven en werken van warmte en warm water te voorzien, waarvan een klein deeltje dient om te koken. Om de klimaatcrisis aan te pakken, moeten we onze warmtevraag niet alleen leren invullen met hernieuwbare energie. We moeten ook veel zuiniger omspringen met warmte, want voorlopig laten we die nog volop langs ramen, deuren, muren en daken ontsnappen. Dat maakt van isolatie één van de belangrijkste middelen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Om in kaart te brengen hoe belangrijk precies, publiceert Recticel, producent van isolatiematerialen, een jaarlijkse isolatiebarometer. De recentste editie is niet gewijd aan onze woningen, maar aan de niet-residentiële gebouwen zoals kantoren, scholen, ziekenhuizen en retail.
“De energieconsumptie en de broeikasgasuitstoot van onze woningen daalde tussen 1990 en 2019 met een kwart”, zegt Dirk Vermeulen, Head of Technical Management bij Recticel. “Maar die van niet-residentiële gebouwen steeg met 33 procent in dezelfde periode. In 2022 besteedden we in België bijna drie miljard euro per jaar aan de verwarming van niet-residentiële gebouwen. Die maken slechts 37 procent van alle gebouwen in België uit, maar verhoudingsgewijs hebben ze een grotere impact dan onze woningen. Redenen genoeg dus om er ons vergrootglas op te richten.”
Vanwaar komt die sterke stijging van de impact van niet-residentiële gebouwen?
Vermeulen: “Er zijn drie grote oorzaken. Tussen 1993 en 2017 steeg het aantal werknemers met 35 procent. In die periode nam ook de informatisering sterk toe en zijn we steeds meer ruimtes gaan koelen met airconditioning, onder andere de ruimtes waar al de servers staan. Daardoor is het elektriciteitsverbruik met bijna 180 procent toegenomen. Ten slotte komt tachtig procent van de energie gebruikt in niet-residentiële gebouwen nog altijd van gasvormige brandstoffen. Het is dus zeker een segment waar we nog aan moeten werken als Europa tegen 2050 klimaatneutraal wil zijn. We zien wel dat de regelgeving nu in een stroomversnelling zit. Kijk bijvoorbeeld naar de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) op Europees niveau. Bij ons is sinds januari een energieprestatiecertificaat voor een niet-residentiële eenheid (EPC NR) verplicht bij verkoop of verhuur.”