Elektrische trucks bevoorraden supermarkten in Nederland

Sinds vrijdag worden een aantal filialen van Albert Heijn in Utrecht en Amsterdam bevoorraad door middel van elektrische trucks. Als onderdeel van het pilootproject worden niet alleen volledig elektrische trucks ingezet, maar ook plug-in-hybrides, een primeur in Europa.

Lien Moris | 18 februari 2019
Elektrische Truck Albert Heijn
Albert Heijn

Albert Heijn, DAF Trucks, Simon Loos, Peter Appel Transport en onderzoeksinstituut TNO testen drie batterij-elektrische en twee plug-in-hybridetrucks met aanhanger en een bijbehorende snellaadinfrastructuur geleverd door VDL Groep. VDL heeft ook de elektrische aandrijving van de voertuigen ontwikkeld en gebouwd. Het project loopt minstens twee jaar en heeft subsidies ontvangen van de Nederlandse overheid.

Het doel van het project is om zoveel mogelijk relevante technische, operationele, financiële en organisatorische aspecten voor emissievrije bevoorrading van supermarkten te testen. Op basis van analyses door TNO zal worden vastgesteld aan welke functionele en operationele vereisten de middelen en organisatie moeten voldoen om in de nabije toekomst supermarkten in binnensteden zonder uitstoot te gaan bevoorraden.

Opladen tijdens de pauze

De elektrische trucks hebben een actieradius van ongeveer 100 kilometer en worden ingezet voor de bevoorrading in de grootstedelijk regio Amsterdam. De hybrides halen 50 kilometer op batterij - voldoende om elektrisch te rijden in stedelijk gebied - en rijden naar Albert Heijn-filialen in Utrecht.

Doorheen de dag, tijdens de pauzes van de chauffeurs, worden de trucks opgeladen op een snellaadplein aan het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam, net buiten Amsterdam. Binnenkort laat de winkelketen zonnepanelen plaatsen om speciaal voor dat doel energie op te wekken.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!