Elektrische fiets boost woon-werkverkeer

We nemen steeds vaker de elektrische fiets naar het werk, ook voor langere afstanden. Dat blijkt uit een studie van mobiliteitsorganisatie VAB.

Elke Doms | 8 april 2019
Modern 802752 1920

In vergelijking met vijf jaar geleden is het aantal frequente fietsers in Vlaanderen met de helft gestegen, van 20 procent naar 30 procent. Ook de afgelegde afstand werd langer: met een gewone fiets pendelen werknemers tot 10 kilometer. Met een elektrische fiets loopt dat op tot 15 kilometer en met een speedpedelec, een elektrische fiets die tot 45 km/u haalt, zelfs tot 30 à 35 kilometer.

Lease-pedelec

Volgens VAB doen de toenemende files ons overstappen op de (elektrische) fiets, maar er is ook een rol weggelegd voor werkgevers. Zij spelen in op de trend door leasefietsen aan te bieden aan hun personeel. Vooral voor speedpedelecs blijkt dat interessant: een derde van alle speedpedelecs zijn leasefietsen. De leasefiets haalt werknemers ook daadwerkelijk uit de auto, 71 procent van hen ging vroeger namelijk met de wagen naar het werk. Sinds 2017 mag overigens ook wie met de speedpedelec naar het werk pendelt, daar een belastingvrije fietsvergoeding voor ontvangen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!