Vrachtwagens, bussen en touringcars zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer 27 procent van alle CO2-uitstoot veroorzaakt door wegvervoer in Europa. De Europese markt voor zware voertuigen telt zes grote spelers. Volvo Trucks is daarvan een van de belangrijkste. Het bedrijf neemt het voortouw om zijn gamma te verduurzamen en zal nu de eerste vrachtwagenproducent ter wereld zijn die start met de serieproductie van heavy-duty elektrische trucks.
“Dat zijn volledig elektrische vrachtwagens die een brutogewicht tot 44 ton aankunnen, inclusief de truck zelf met een batterij van zo’n 3,5 ton”, zegt Koen Leemans. “Door de introductie van de heavy-duty elektrische trucks zal Volvo zes elektrische modellen in zijn gamma hebben. Drie daarvan rollen momenteel al van de band, de andere drie gaan dit najaar in productie. Volvo Trucks zal daardoor wereldwijd het meest uitgebreide elektrische gamma hebben in de vrachtwagensector.”
Europees marktleider
De verkoop van de elektrisch aangedreven trucks doet het goed, vinden ze bij Volvo. “In 2021 kwamen er in totaal zo’n 1100 bestellingen en koopintentieverklaringen binnen”, zegt Leemans. “Het maakt ons Europees marktleider in deze niche. Voor een buitenstaander lijken dat misschien niet zoveel orders, maar dat resultaat is beter dan verwacht. Je mag niet vergeten dat elektrisch vrachtvervoer vandaag nog in de kinderschoenen staat.”
“Die verkoop zal de komende jaren wellicht in stijgende lijn gaan. Elektrisch is the way to go, ook voor vrachtvervoer. We merken dat steeds meer klanten de klimaatdoelen van Parijs onderschrijven. Om hun CO2-uitstoot terug te schroeven, gaan ze al gauw naar hun transport kijken. Afhankelijk van je activiteiten vergt vrachtwagens elektrificeren minder investeringen dan bijvoorbeeld windmolens zetten. We zien ook dat klanten gerust wat meer willen betalen voor een truck die geen CO2 uitstoot.”
Waar en wanneer opladen
Het rijbereik van de nieuwste elektrische vrachtwagens bedraagt zo’n 300 kilometer. Voor ongeveer de helft van de klanten van Volvo Trucks is dat ruim voldoende, weet Leemans. “Hun vrachtwagens leggen per dag geen langere afstanden af dan dat. Een elektrische truck is dan de betere optie. Op één nacht tijd is die ook weer volledig opgeladen.”
Al is overdag bijladen beter. “Om je rijbereik te vergroten, maar ook omdat je dan een beroep kan doen op zonne-energie. Zo rijd je op elektriciteit die CO2-neutraal is. We adviseren onze klanten bovendien over waar en wanneer ze een elektrische vrachtwagen best opladen om hun voetafdruk zo klein mogelijk te houden. De rol van ons salesteam is daardoor veranderd: van louter verkopen naar een service bieden die toelaat om duurzaam goederen te transporteren.”