BlueChem zou normaal eind april al geopend worden, maar de coronacrisis stak stokken in de wielen. Nu de maatregelen versoepeld zijn, kunnen de verschillende start-ups hun intrek nemen in de labo’s van BlueChem.
Toegang tot internationaal netwerk
De in totaal zeven start-ups en scale-ups krijgen ondersteuning van zes internationale ondernemingen. Wereldspelers als Air Liquide, ExxonMobil, Vopak, BASF, Borealis en INEOS zetten mee hun schouders onder de chemie-incubator. De start-ups kunnen ook rekenen op gespecialiseerde dienstverlening op het vlak van financiering, innovatie, juridische ondersteuning en business development van Catalisti, de speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen en van enkele strategische partners.
Van diervrije foi gras tot elektronenmicroscoop
De start-ups situeren zich in verschillende segmenten van de duurzame chemie.
- Zo zet Calidris Bio fermentatietechnologie in om een hoogwaardige, voedzame en betaalbare eiwitbron te produceren met een lage ecologische voetafdruk.
- IBEVE wil in BlueChem een testlabo inrichten om in strikt gecontroleerde omstandigheden hoogwaardige analysetechnieken te ontwikkelen voor een meer nauwkeurige opsporing en evaluatie van nanomaterialen, asbestvezels en andere stofdeeltjes. Deze zomer installeert het een geavanceerde scanning elektronenmicroscoop. Het uiteindelijke doel is om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen en meer wetenschappelijk onderzoek uit te voeren in samenwerking met universiteiten en overheidsinstanties.
- Peace of Meat is een kweekvleesbedrijf dat via biologische processen vet- en levercellen wil kweken, onder meer om diervrije foie gras te produceren.
- Triple Helix ondersteunt dan weer duurzame innovaties van starters, groeibedrijven en grote ondernemingen om vernieuwende technologieën versneld op de markt te brengen.
Eerder gaven ook Arpadis, Creaflow en InOpSys aan dat ze zich in BlueChem zullen vestigen.
Over BlueChem
BlueChem ligt op het duurzame bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. De incubator brengt starters, kmo’s en grote bedrijven samen en biedt hen kennis en infrastructuur om ideeën uit te werken. Er werken dus tal van bedrijven en instellingen als partners samen. Zo zal Blue_App, het open innovatieplatform van de Universiteit Antwerpen intensief samenwerken met de start-ups van Blue Chem. De brug tussen de academische wereld en de industrie wordt op die manier gemaakt.
BlueChem is een publiek-private samenwerking tussen de chemiefederatie essenscia, bouwheren DEC en Bopro, de stad Antwerpen, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen, de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en het autonoom gemeentebedrijf AG VESPA.