Eerste stap naar Europees afvaltransport met blockchaintechnologie

De Nederlandse overheid heeft aan enkele softwarebedrijven de opdracht gegeven om het afvaltransport tussen Nederland en België in de blockchain te zetten. Nederland hoopt zo een voortrekkersrol te spelen in de automatisering van afvaltransporten in Europa.

2 mei 2018
Blockchain 3277336 1280 1

Op de CeMat-beurs in Hannover kondigde de Nederlandse overheid aan dat ze gaat samenwerken met softwarebedrijven LegalThings One en Safety Changer om het afvaltransport naar België te automatiseren. Ook twee afvalbedrijven (Indaver en AVR) en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) stapten al aan boord van het project.

Efficiëntere transporten

“Momenteel superviseren en controleren verschillende overheidsdiensten de export, import en het transport van afval doorheen de Europese Unie”, zegt Elliot Donata van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), een agentschap van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. “De EU overziet verschillende aspecten van deze processen zoals het afleveren van vergunningen, het verwittigen van betrokken partijen en het monitoren van de financiële veiligheid. Veel zaken gebeuren nog via de post.”

Als de inspectiediensten hun bestaande IT-infrastructuur en blockchaintechnologie combineren, kunnen ze echter een groot deel van hun taken automatiseren. “Bij het ILT geloven we dat een combinatie van smartphone apps (voor het binnenhalen en verifiëren van data) en blockchaintechnologie grensoverschrijdende afvaltransporten efficiënter kan maken”, aldus Donata.

Europese standaard

Ook enkele Duitse deelstaten zijn al geïnteresseerd om deel te nemen aan het project. “Zodra Duitsland en Frankrijk mee aan boord zijn, wordt dit de facto een nieuwe Europese standaard”, meent Rick Schmitz van LegalThings One.

Alleen al uit Nederland vertrekken er jaarlijks ongeveer 600.000 grensoverschrijdende afvaltransporten. “Stel je voor hoeveel tijd en geld je bespaart als al die chauffeurs niet meer moeten stoppen voor grenscontroles”, aldus Schmitz.

Circulaire voedselketen

In januari pleitte ABN Amro er al voor om de reststromen uit de Nederlandse agrofoodindustrie in blockchain vast te leggen. Het is daarbij noodzakelijk dat boeren, producenten en foodretailers hun data efficiënt ontsluiten en delen. Zo wordt het eenvoudiger om reststromen op te volgen en te benutten. Blockchaintechnologie kan zo helpen om de volgende stap te zetten naar een circulaire voedselketen.

Wat is blockchain?

Blockchain staat voor velen synoniem met bitcoin. De technologie wordt voornamelijk gebruikt om groepstransacties op een veilige manier te registreren. De transacties of 'blocks' zijn allemaal versleuteld met een specifiek algoritme. Alle transacties zijn met elkaar verbonden in een keten of 'chain'. Je kunt alleen wijzigingen toevoegen in de laatste blocks. Bovendien zijn blockchains gedecentraliseerd: de gegevens zijn verspreid over de computers van alle gebruikers. Op die manier is het nagenoeg onmogelijk om te frauderen.

De technologie is multi-inzetbaar. Veel verschillende sectoren passen blockchain al toe (de voedingsindustrie, de logistieke sector, de medische sector…) en ook overheden zien er de voordelen van in.

Bron: De Tijd, EOS, Forbes

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!