Eerste recyclagecentrum voor accu’s van elektrische wagens is een feit

In het West-Vlaamse Menen is het eerste Vlaamse verwerkingscentrum voor de batterijen van elektrische voertuigen geopend. De afgedankte batterijen worden er volledig gerecycleerd.

Fran Herpelinck | 8 mei 2019
Sign 791333 1920

Het centrum is in handen van recyclagegroep Galloo, dat nauw samenwerkt met Febelauto, het beheersorganisme voor afgedankte wagens. Op de site in Menen worden jaarlijks duizenden autowrakken verwerkt. Voortaan kunnen ook invoerders van elektrische, hybride en plug-in hybride wagens er afgedankte batterijen een tweede leven geven.

Via een manifest van autofederatie Febiac namen 42 invoerders van automerken in ons land onlangs het engagement op om het beheer van hybride en elektrische voertuigen veilig en milieuvriendelijk te laten verlopen. In overleg met Febelauto staan ze garant voor de terugname van afgedankte voertuigen en de afgedankte accu’s. De verwerking zal in Menen gebeuren.

Wat gebeurt er met een afgedankte accu?

In hybride wagens worden vooral nikkel-metaalhydride-accu’s (NIMH) gebruikt, die nikkel, kobalt en ijzer bevatten. De hoge marktwaarde van de metalen maakt de recyclage lonend. Volledig elektrische wagens draaien haast altijd op lithium-ion-batterijen. Die hebben een hoge energiedichtheid maar zijn complexer opgebouwd, wat ze erg duur maakt om te ontmantelen.

In sommige gevallen kunnen lithium-ion-accu’s uit auto’s hergebruikt worden. Voor de opslag van zonne-energie bijvoorbeeld, of als accu voor golfkarretjes of heftrucks. Die methode past de Japanse autobouwer Nissan bijvoorbeeld toe voor afgedankte batterijen van het elektrische Leaf-model. Volgens Nissan hebben tweedehands Leaf-accu's gemiddeld een restcapaciteit van 70 procent, waardoor ze nog rendabel zijn, maar geen piekbelasting meer kunnen opvangen. Dat maakt ze geschikt voor de stationaire opslag van energie.

Bron: De Ingenieur, AD, NRC

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!