Eerste on-site geprinte huis voorgesteld op Design Week in Milaan

De Milan Design Week pakte dit jaar uit met een primeur voor de bouwsector: op het Piazza Cesare Beccaria stond tijdelijk het eerste on-site geprinte betonnen huis in Europa, 100 vierkante meter groot en voorzien van een leefruimte, keuken, bad- en slaapkamer.

8 juni 2018
4 Badkamer C 3 D Housing 05
3D HOUSING 05

Het huis, een ontwerp van architectenbureau CLS Architects, bestaat uit 35 betonnen modules die elk in 60 tot 90 minuten tijd geprint werden met een mobiele robotprinter van het Nederlandse CyBe Construction. De volledige constructie werd in amper 48 uur tijd geprint. In samenwerking met cementspecialist Italcementi ontwikkelde CyBe ook zijn eigen mortel. “Het bijzondere aan deze betonmix is dat ze veel sneller uithardt dan traditionele betonsoorten, waardoor de onderste lagen sterk genoeg zijn om het gewicht van de bovenste lagen te dragen”, vertelt Guglielmo Carra van ingenieursbedrijf Arup – de vierde partner in het project –  in het architectuur- en designmagazine Dezeen.

Rendabel

Tijdens de Design Week werd 3D Housing 05 beloond met de award voor Best Sustainability. Met hun project willen de partners aantonen dat 3D-printen ver genoeg staat om meer complexe betonnen structuren te bouwen op grote schaal. En dat op een manier die snel is, rendabel en een minimale hoeveelheid bouwafval veroorzaakt. “Wij geloven dat de technologie van 3D-printen cruciaal is om de bouwindustrie duurzamer, efficiënter en minder verspillend te maken. Er ontstaat minder afval tijdens de bouw en de materialen kunnen end-of-life hergebruikt worden of een nieuwe functie krijgen.” Het gebouw zal binnenkort gedemonteerd worden en naar een nieuwe locatie verhuizen.

www.3dhousing05.com

Dit artikel verscheen in de nieuwsbrief van onze partner, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie, Kamp C - www.kampc.be 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!