Eerste kleine en betaalbare elektrische wagen in zicht?

Volkswagen wil vanaf 2026 een kleine elektrische auto lanceren voor minder dan 25.000 euro. De VW ID.2 moet daarmee de eerste betaalbare elektrische wagen worden. De lancering kadert binnen het nieuwe ID.2all-concept van de Duitse autobouwer.

Katleen Put | 20 maart 2023
Volkswagen Id 2 Concept Car
©Volkswagen. Wordt de VW ID.2 de eerste EV 'voor het volk'?

Hoewel veel consumenten een elektrische wagen wel zien zitten, is het marktaandeel van elektrische wagens nog vrij klein. De belangrijkste reden is de prijs: een EV is nog altijd een stuk duurder in aankoop dan een diesel- of benzinewagen. Tijdens de COVID-19-pandemie gingen de prijzen voor autobatterijen door het dak, maar door nieuwe technologische ontwikkelingen komen er stilaan meer betaalbare exemplaren op de markt. En dat biedt mogelijkheden voor het brede publiek.

Compact en betaalbaar

Volkswagen stelt als eerste automerk een concreet doel: ten laatste in 2026 wil het een compacte en betaalbare EV op de markt brengen. De ID.2 wordt ongeveer zo groot als een VW Polo, krijgt een topsnelheid van 160 km/u en zou minder dan 25.000 euro kosten. Volkswagen spreekt bovendien over een maximale actieradius van 450 km, al zal die van de basisversie wellicht iets lager liggen.

Nieuwe reeks EV’s

De nieuwe ID.2 zal deel uitmaken van het ID.2all-concept, een nieuwe reeks van 10 elektrische modellen in verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Tegen 2030 wil Volkswagen in Europa minstens 80 procent volledig elektrische voertuigen verkopen. De goedkopere autobatterijen én een focus op grote productievolumes moeten het nieuwe project succesvol en winstgevend maken.

Bron: Cleantechnica.com, Electrek.com en E-Gear.be

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!