Eerste elektrische standaardbus rijdt vanaf 1 oktober door Brussel

Vanaf 1 oktober rijdt de eerste volledig elektrische standaardbus van openbaarvervoersmaatschappij MIVB door onze hoofdstad. “Dit is een nieuwe stap richting een moderne en milieuvriendelijke busvloot”, zegt CEO Brieuc de Meeûs.

Lien Moris | 19 september 2018
Elektrische Standaardbus Mivb
© MIVB

Enkele maanden geleden lanceerde de MIVB al elektrische Citybussen, een iets kleiner model dan de traditionele standaardbus. Intussen werd de eerste volledig elektrische standaardbus geleverd, die vanaf 1 oktober door onze hoofdstad rijdt. Het gaat om het type Bluebus van het Franse Blue Solutions. In de loop van oktober komen er nog vier bussen van dat type bij.

Volledig elektrisch tegen 2030

De MIVB koopt enkel nog hybride-elektrische en volledig elektrische bussen aan. “In april komen er nog 25 grotere elektrische gelede bussen bij en er zijn al zeven elektrische stadsbussen. Voor de zomer van volgend jaar rijden er dan 37 elektrische bussen rond”, zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet. Tegen 2030 wil de MIVB volledig elektrisch rijden.

’s Nachts opladen

De Bluebus heeft een autonomie van zestien uur en wordt ’s nachts opgeladen. “Er bestaan twee varianten: overnight en opportunity charging”, legt Pascal Smet uit in De Standaard. “Overnight charging betekent dat de batterijen worden herladen als het voertuig in de stelplaats staat. Het duurt ongeveer vijf uur om de batterijen volledig op te laden. Bij opportunity charging krijgen de bussen bijvoorbeeld aan een halte een ‘stroomstoot’, waardoor ze weer verder kunnen rijden.” De MIVB test beide technologieën nu uit.

Prijskaartje

De batterij van een bus kostte lange tijd 80.000 euro. De kostprijs van een elektrische bus komt zo dubbel zo duur uit als een dieselbus, op zo’n 600.000 euro. Het onderhoud is wel goedkoper. De depots van de MIVB worden nu aangepast met laadpalen en er wordt een elektrisch netwerk uitgebouwd. Verder worden dit jaar bijna zeshonderd MIVB-bestuurders opgeleid om met de nieuwe elektrische standaardbussen te rijden.

Bron: MIVB, VRTNWS, De Standaard

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!