Eerste elektrische 'road train' gaat de weg op in de Australische outback

Het Australische mijnbouwbedrijf Oz Minerals gaat 's werelds eerste elektrische driedubbele road train uittesten. De vrachtwagen kan tot 165 ton vervoeren en heeft een bereik van 200 tot 400 km per laadbeurt.

Lien Moris | 26 april 2023
Road Train Australia
Een voorbeeld van een road train.

Een road train is een vrachtwagencombinatie die bestaat uit een trekker of motorwagen gecombineerd met meerdere aanhangers of opleggers. Zulke lange voertuigen zijn vooral gebruikelijk in landen als Australië, Mexico en de Verenigde Staten.

Voor dit proefproject bouwde Janus Electric een dieseltruck van logistiek bedrijf Qube om. Oz Minerals zal de elektrische road train twaalf maanden lang uittesten voor het transport van koperconcentraat door de outback van Zuid-Australië.

In een speciaal gebouwd station kan de accu van het voertuig op 5 minuten tijd vervangen worden door een opgeladen exemplaar. De batterijen worden er opgeladen met hernieuwbare energie.

Bron: Wattisduurzaam.nl

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!