Eerste 'drijvende boerderij' ter wereld komt in Rotterdam

In de Nederlandse Merwehaven in Rotterdam wordt een drijvende boerderij gebouwd. Vanaf eind 2018 zullen 40 koeien de stad van melkproducten voorzien. Het nieuwe concept moet duurzame voedselproductie dichter bij de consument brengen.

Katleen Put | 21 augustus 2018
Drijvende Boerderij Rotterdam
© Beladon. Artistieke impressie van de drijvende boerderij in Rotterdam.

Het idee voor de drijvende koeienstal komt van ingenieur Peter Van Wingerden. In 2012 zag hij in New York hoe orkaan Sandy de stad afsloot van de buitenwereld. Twee dagen later waren alle winkelrekken leeg. Het voorval deed hem beseffen dat voedsel best vlak bij de consument geproduceerd wordt. Zes jaar later is de eerste drijvende boerderij ter wereld bijna een feit.

Hypermoderne koeienstal

Het ponton waarop de boerderij moet komen ligt in de Merwehaven in Rotterdam. Het gebouw krijgt drie verdiepingen en wordt een staaltje van hypermoderne techniek. Zonnepanelen zullen energie opwekken en de koeien worden gemolken door robots. Om het welzijn van de dieren te garanderen, wordt het gebouw deels als een grote tuin ingericht. De koeien krijgen overschotten te eten van Rotterdamse horeca- en voedingsbedrijven, aangevuld met eendenkroos dat op de boerderij zelf wordt geteeld.

Eind 2018 verhuist landbouwer Albert Boersen met 40 melkkoeien naar de drijvende boerderij. Zodra de koeien zich daar thuis voelen, moeten ze elke dag 800 liter melk produceren. Die wordt ter plekke gepasteuriseerd en tot yoghurt verwerkt. De melkproducten van de drijvende boerderij zullen uitsluitend in Rotterdam te koop zijn.

Lokaal produceren

Het concept van de drijvende boerderij komt tegemoet aan de voedseluitdagingen van de toekomst. Tegen 2050 zal bijna 70 procent van de wereldbevolking in steden leven. Die verstedelijking, in combinatie met de klimaatverandering, vraagt om nieuwe, meer lokale modellen van voedselproductie. Vastgoedbedrijf Beladon, dat de drijvende boerderij realiseert, bekijkt de mogelijkheden om een gelijkaardig project op grotere schaal te realiseren.

Bron: Beladon, VRT NWS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!