Eerste CO2-neutrale bedrijvensite van België ligt in Waregem

Eind 2018 kunnen de eerste bedrijven hun intrek nemen in het Waregem Business Park. Het nieuwe kantorencomplex is 11.597 vierkante meter groot en omvat vijf duurzame gebouwen. Het is de eerste bedrijfssite in België die CO2-neutraal wordt gebouwd.

Katleen Put | 27 november 2018
Waregem Business Park Copyright Ion
© ION Waregem Business Park

Het eerste CO2-neutrale bedrijventerrein van ons land ligt in Waregem: het Waregem Business Park. Projectontwikkelaar ION en adviesbureau CO2LOGIC willen de klimaatimpact van de site zo laag mogelijk houden. De gebouwen krijgen groendaken en ledverlichting en er komen oplaadpunten voor elektrische wagens en fietsen. Klimaatvriendelijke bouwtechnieken zoals geothermie, klimaatplafonds, regenwaterrecuperatie en extra zonwerend glas moeten de uitstoot van CO2 tot een minimum herleiden. Ook kleinere faciliteiten voor de werknemers, zoals een afhaalpunt voor postpakketten en een shuttledienst van en naar het station, maken de site duurzamer.

Resterende uitstoot compenseren

Honderd procent CO2-neutraal bouwen kan in België nog niet. Zo kunnen aannemers bijvoorbeeld niet zonder zware vrachtwagens om bouwmaterialen te leveren. Door een beroep te doen op lokale aannemers en leveranciers werd de uitstoot van vrachtwagens tijdens de bouwwerken flink beperkt. De weinige CO2-uitstoot die overbleef, werd gecompenseerd door te investeren in een klimaatproject in Oeganda. Eens alle kantoren in gebruik zijn, zullen ze tot 66 procent minder CO2 uitstoten dan oudere gebouwen. In totaal wordt in het Waregem Business Park maar liefst 16.579 ton CO2-uitstoot vermeden of gecompenseerd.

Nog meer projecten?

35 procent minder CO2 uitstoten tegen 2030: dat is de doelstelling die Europa aan België heeft opgelegd. Een enorme uitdaging, waar ook de bedrijfswereld haar steentje aan moet bijdragen. Nu het eerste CO2-neutrale bedrijventerrein (bijna) een feit is, roept ION andere projectontwikkelaars en aannemers op om nog meer duurzame, klimaatvriendelijke projecten te realiseren.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!