Een tas gemaakt uit leer van appels en peren?

Jaarlijks raken tonnen appels en peren niet verkocht omdat ze niet de juiste kleur of vorm hebben. Onderzoekers aan de Limburgse hogeschool UCLL hebben een originele oplossing bedacht om dat fruit te benutten. Ze creëerden er een materiaal mee dat vergelijkbaar is met leer. UCLL wil binnen twee jaar met concrete toepassingen op de proppen komen.

Inès Aoun | 14 januari 2019
Naamloos

Uit een studie van de Universiteit van Edinburgh blijkt dat een derde van de hoeveelheid groenten en fruit die in Europa geproduceerd wordt nooit de winkelrekken haalt vanwege afwijkingen in kleur of vorm. Die 'lelijke' groenten en vruchten belanden bij voedselbanken of worden gebruikt als veevoeder. In een vergistingsinstallatie kunnen ze omgevormd worden tot biogas, of in het ideale geval: tot methaangas. Maar volgens de UCLL-onderzoekers wordt het merendeel van de appels en peren vaak gewoonweg weer op het veld gegooid.

Subsidie voor twee jaar

Om daar iets aan te doen, startte UCLL het Appeal-project op. Het proces is arbeidsintensief. De onderzoekers mixen de appels en peren en voegen er additieven aan toe. Het goedje wordt gekookt, waarna de brij uitgesmeerd wordt en in de oven gestoken wordt. Het resultaat is een stevige droge lap die eruitziet als leer. Volgens de onderzoekers kunnen daar in de toekomst accessoires als tassen of riemen mee gemaakt worden.

Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege ziet het project als een schoolvoorbeeld van circulaire economie. Appeal krijgt daarom - net als 53 andere projecten - een subsidie. Met de 100.000 euro willen de researchers binnen twee jaar een product ontwikkelen dat rijp is voor de markt.

Agripress, Het Belang van Limburg

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!