Plus Een belasting op ‘fast fashion’?

In het Verenigd Koninkrijk willen enkele parlementsleden de strijd aanbinden met de overproductie en overconsumptie van kleding. Ze wijzen met de vinger naar fast fashion-ketens die deze trend mogelijk maken. De parlementsleden stellen daarom voor om een belasting te heffen op kleding.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Duurzame mode
Inès Aoun | 20 februari 2019
Woman 3373637 1920

Uit een rapport van de Environmental Audit Committee van het Britse parlement blijkt dat het Verenigd Koninkrijk meer dan welk ander land in Europa met een kledingverslaving zit. Volgens de EAC wakkeren fast fashion-ketens die verslaving maar al te graag aan door trendy kleding spotgoedkoop aan te bieden. Maar de kleding is ook snel weer uit de mode, waardoor jurkjes, broeken of truien soms na twee of drie keer dragen al in de vuilnisbak belanden. Elk jaar gooien de Britten zo’n 300.000 ton kleding weg. Slechts 1 procent daarvan wordt gerecycleerd, de rest wordt verbrand of belandt op een stortplaats.

De EAC neemt in haar rapport ook de sociale en milieu-impact van goedkope kledingketens onder de loep. De onderzoekers nemen geen blad voor de mond wanneer ze het hebben over de manier waarop bepaalde ketens hun werknemers behandelen. Daarnaast wijzen ze op het immense probleem van microplastic in de kledingindustrie.

1 pence

De experts binden niet alleen de kat de bel aan. Ze stellen onder andere voor om een belasting van 1 pence (1 eurocent) per kledingstuk in te voeren. Geen belasting voor de consument, maar voor de rekening van de producent. Die fast fashion-taks zou jaarlijks zo’n 35 miljoen pond (40 miljoen euro) opleveren. Dat bedrag kan volgens de EAC geïnvesteerd worden in ‘groene’ jobs, bijvoorbeeld in sorteercentra voor kleding.

Plastictaks

Het Verenigd Koninkrijk wil ook de plasticconsumptie aanpakken. Deze week is de Britse minister van Milieu, Michael Gove, gestart met consultaties om het afvalsysteem volledig om te gooien. In een beleidspaper die hij in december publiceerde, stelde hij voor om verpakkingsproducenten verantwoordelijk te maken voor de volledige kost van het afval dat zij produceren.

Gove wil bijvoorbeeld vanaf april 2022 een “nooit eerder geziene” taks heffen op plastic verpakking die niet voldoet aan de minimumvereiste van 30 procent gerecycleerd materiaal. Volgens de minister is het momenteel nog veel goedkoper om nieuw geproduceerd plastic te gebruiken dan gerecycleerd plastic, ondanks de grote impact op het milieu.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.