Ecopods bant wegwerpplastic uit de schoonmaak

Een start-up uit Wommelgem brengt capsules voor hun schoonmaakproducten op de markt die oplosbaar zijn in water. Zo wil Ecopods komaf maken met wegwerpplastic.

Koenraad Coel | 11 april 2019
Ep Zakjes Website

CEO Johan Van Noten hekelt het plasticverbruik in de Vlaamse schoonmaaksector: “Intern onderzoek toont aan dat een Vlaams gezin minstens acht bussen poetsproducten per jaar verbruikt. Dat zou neerkomen op 2400 ton plastic afval per jaar.” Een aanzienlijk deel van dat plasticafval wordt niet correct gesorteerd. Zo komen potentieel gevaarlijke stoffen in onze voeding en ons drinkwater terecht.

Oplosbaar in water

Ecopods wilde hierop een antwoord bieden. De verschillende poetsmiddelen zelf zijn gedoseerd in wateroplosbare capsules. Die kunnen rechtstreeks in de emmer of in de herbruikbare verstuivers die de start-up aanbiedt. Er komen geen grote flacons aan te pas en de ingrediënten zijn van biologische en plantaardige oorsprong.

Het bedrijft wijst ook op de gezondheidsvoordelen van ecologische poetsproducten: “Bij het gebruik van conventionele schoonmaakproducten komen vluchtige organische stoffen (VOC’s) vrij. Die zijn geassocieerd met tal van gezondheidsproblemen, zoals schade aan de lever, nieren en het centrale zenuwstelsel.”

De sector moet volgen

Johan Van Noten roept de hele schoonmaaksector op om haar verantwoordelijkheid op te nemen en het plasticverbruik drastisch te verminderen. “Er werken vandaag maar liefst 150.000 mensen in de Belgische poetssector. Alle huishoudhulpen zouden een opleiding ecologisch poetsen moeten krijgen en alle huishoudens zouden correct geïnformeerd moeten worden over de gevaren van plasticvervuiling.” Het bedrijf lanceert daarom een campagne om de sector te sensibiliseren.

Het Antwerpse poetshulpbedrijf EasyLife is alvast overtuigd en gaat met Ecopods samenwerken. “Een huishoudhulp komt tot acht uur per dag, vijf dagen per week, in aanraking met verschillende chemische producten. Er moest een gezonder alternatief komen”, zegt CEO Louis Ballegeer.

Bron: madeinantwerpen.be, ecopods.poets.expert, milieu-en-gezondheid.be

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!