Plus Ecopionier Werner & Mertz lanceert stripbare plastic verpakking

Het Duitse Werner & Mertz, dat industriële schoonmaakproducten verdeelt, neemt vanaf begin 2019 een nieuwe verpakking in gebruik. Het lanceert een ‘ecopack’ die flexibel, stripbaar en voor 100 procent herbruikbaar is.

Fran Herpelinck | 6 december 2018
Reinhard Schneider
De CEO van Werner & Mertz, Reinhard Schneider, ontmantelt de nieuwe verpakking.

De ecopack-verpakking, gemaakt uit polyethyleen (kunststof), is het resultaat van vier jaar gericht onderzoek. Bij de ontwikkeling van de recyclebare verpakking ging Werner & Mertz omgekeerd te werk: het nam eerst het sorteerproces onder de loep. Want ook volledig recyclebaar plastic kan verkeerd gesorteerd worden, klinkt het. “Wanneer men er niet in slaagt om de ingezamelde verpakkingen te sorteren zodat die in de juiste stromen bij recyclagebedrijven terechtkomen, bestaat het gevaar op 'down cycling'”, legt Immo Sander van Werner & Mertz uit.

Plastic outfit

Het Duitse bedrijf werkte daarom samen met verpakkingsproducent Mondi en partners als Der Grüne Punkt. Het prototype verpakking voor schoonmaakproducten, die veelal in harde plastic flessen in de winkelrekken staan, is spraakmakend. Zo bestaat het doorzichtige ecopack volledig uit dezelfde kunsstof, tot de tuit en dopje toe. Het plastic is flexibel en na gebruik volledig stripbaar: de twee wanden van de verpakking kunnen losgemaakt worden, evenals de plastic etiketten met duurzame inkt. Immo Sander: “Wanneer de ecopack leeg is, trekken we deze 'outfit' uit en sorteren we verpakking en etiket in afzonderlijke recyclagestromen. Na verwerking is het polyethlyeen opnieuw bruikbaar om dezelfde verpakkingen van te maken.”

Nieuwe primeur

Werner & Mertz, met hoofdzetel in Mainz, is een ecopionier. In 2015 ontwikkelde het bedrijf als eerste wereldwijd een petfles op basis van 100 procent gerecycleerd industrieel plastic afval. Een jaar later stelde het flacons voor die volledig uit gerecycleerd HDPE (high density polyethyleen) gemaakt zijn. Met de ecopack zet Werner & Mertz een nieuwe standaard voor het productdesign van volledig recyclebare plastic verpakkingen.

Tijdens het World Economic Forum in Davos kondigden elf bedrijven in januari aan om tegen 2025 uitsluitend nog gerecycleerde of herbruikbare verpakkingen te gebruiken. In eigen land is het uitkijken naar Ecover, dat dit jaar met tests startte om in plaats van plastic volledig afbreekbare materialen te gaan gebruiken voor verpakkingen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.