Plus Economische klimaatschade treft drie grootmachten

Welke regio’s zullen economisch het hardst getroffen worden door de klimaatverandering? Onderzoeksbureau XDI beoordeelde 2600 internationale regio’s op potentiële klimaatschade aan economie en infrastructuur tegen 2050. China, de VS en India – drie motoren van de wereldeconomie - zitten in de hoek waar de klimaatklappen vallen. Maar ook Vlaanderen blijft niet gespaard.

Laure Dedecker | 8 maart 2023
Flood G729600B54 1920
Pixabay

Ongeveer 80 procent van de 50 meest risicovolle regio’s maken deel uit van China, India of de VS. In Zuidoost-Azië zal de schade tussen 1990 en 2050 volgens de projecties het sterkst toenemen. Meer bepaald telt China de meeste regio’s die kwetsbaar zijn voor de klimaatcrisis. Wereldwijd zal de meeste schade veroorzaakt worden door inlandse overstromingen in combinatie met kustoverstromingen, aldus het rapport.

De berekening

De onderzoekers toetsten de klimaatmodellen aan weer- en milieudata om in te schatten welke schade de temperatuurstijging tegen 2050 zou veroorzaken. De schade wordt gemeten via financiële cijfers die de fysieke schade aan gebouwen en infrastructuur weergeven, veroorzaakt door onder meer overstromingen, natuurbranden en de stijging van de zeespiegel. Belangrijk om op te merken is dat dit onderzoek geen rekening houdt met de sociale en economische effecten op het milieu. In de analyse lijkt Sub-Sahara-Afrika weinig klimaatschade op te lopen maar dat komt dus omdat het rapport enkel focust op klimaatschade aan de economie en infrastructuur die relatief klein zijn in Midden-Afrika.

Ook Vlaanderen en Zeeland niet gespaard

In Europa behoren het Vlaams Gewest en de Nederlandse provincie Zeeland tot de grootste risicogebieden, na Groot-Londen en de gebieden rond Milaan en Venetië. Volgens het rapport zal vooral Antwerpen te maken krijgen met economische schade door overstromingen, bosbranden en kustoverstromingen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.