Economische impact klimaatverandering sterk onderschat

De economische impact van de klimaatverandering wordt wereldwijd onderschat, zeggen Amerikaanse en Britse wetenschappers. Ze wijzen erop dat de schade van onvoorspelbare temperatuurschommelingen wordt genegeerd.

7 oktober 2020
droogte op het land

De onderzoekers, van de universiteiten van Georgetown in de Verenigde Staten en Warwick in het Verenigde Koninkrijk, laten zien dat schadeberekeningen tot nu toe vooral gebaseerd werden op een voorspelbare temperatuurstijging.

“Als een systeem zoals het klimaat van de aarde opwarmt, gebeurt dat niet geleidelijk en uniform,” zegt medeauteur Sandra Chapman van de Universiteit van Warwick. “Veranderingen in temperatuur vertalen zich in economische schade. Wij hebben de extra economische schade berekend die we kunnen verwachten als gevolg van afwijkingen van de gemiddelde temperatuur, naast de geleidelijk stijging als gevolg van een toename van CO2 in de atmosfeer.”

Duizenden miljarden schade

Volgens econoom Raphael Calel van de McCourt School of Public Policy van de Georgetown-universiteit wordt in de Verenigde Staten uitgegaan van een model dat is ontwikkeld door Yale-econoom William Nordhaus, die daar in 2018 de Nobelprijs voor kreeg. Daarnaast worden twee andere modellen gebruikt, die zijn afgeleid van Nordhaus’ werk.

In die modellen is echter geen rekening gehouden met onvoorspelbare afwijkingen van de gemiddelde temperatuur. En die afwijkingen kunnen voor duizenden miljarden dollars extra schade aanrichten, zegt Calel. De studie schat die schade ergens tussen 10.000 miljard en 50.000 miljard dollar in de komende tweehonderd jaar.

Behalve de noodzaak van snelle emissiereductie, is het volgens de onderzoekers ook nodig om de effecten en kosten van deze temperatuurfluctuaties te verzachten.

Ze doen onder meer de aanbeveling om de voedselproductie veerkrachtiger en minder belastend te maken, te investeren in infrastructuur die extreem weer beter aankan en instanties op te richten die de miljoenen mensen kunnen ondersteunen die ontheemd zullen raken.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!