Ecodesignluiers stoten jaarlijks 400 ton minder CO2 uit

De Colruyt Group lanceert nieuwe luiers met een lagere impact op het klimaat. De luiers bevatten minder grondstoffen, worden geproduceerd met groene stroom en er is minder transport nodig.   

13 maart 2018
Boni Selection Luiers 2 Banner
©Colruyt Group

Luiers zorgen niet alleen voor zo’n 70.000 ton afval per jaar (cijfers van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, red.), bij de productie ervan wordt veel CO2 uitgestoten. Dat besefte ook de Colruyt Group, nadat ze samen met haar leverancier een levenscyclusanalyse (LCA) liet uitvoeren. 

"Op de materiaalsamenstelling, het energieverbruik tijdens de productie en het transport hebben we zelf vat, dat leerden we uit de LCA", zegt Astrid Baeten manager sustainable sourcing bij Colruyt Group. "Daarom besloten we daarop te focussen.”

40 vrachtwagens minder

De nieuwe luiers bevatten veel minder houtpulp en meer superabsorberend polymeer. Daardoor worden de luiers lichter en dunner, zonder dat ze daarbij aan absorberend vermogen inboeten. Dunnere luiers zorgen ook voor minder huishoudelijk afval, goed voor een reductie van zo'n 300 ton per jaar. “Er kunnen ook meer luiers in een vrachtwagen, waardoor we liefst 40 vrachtwagens van de weg hebben gehaald." De luiers worden zo dicht mogelijk bij huis gemaakt, in Duitsland. De fabriek daar draait nu op groene stroom. “Door al die maatregelen zullen we onze CO2-uitstoot met 5 procent of 400 ton per jaar verminderen. Ter vergelijking: dat is het equivalent van de uitstoot van 143 personenwagens.”

Ecodesign

Het is de eerste keer dat Colruyt Group samen met een van zijn leveranciers het ecodesign-principe toepast op een product van eigen merk. Dat houdt in dat al tijdens de productontwikkeling rekening wordt gehouden met de impact op het klimaat, en dus niet alleen met economische of technische criteria. De volledige levenscyclus van een product of proces wordt in kaart gebracht, van grondstof tot consument. Het pilootproject van Colruyt Group kadert in een ruimer initiatief van de Europese Commissie - Organisation Environmental Footprint - dat de ecologische voetafdruk van producten tegen het licht houdt. Het project kreeg ook de steun van de Vlaamse overheid.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!