Earth Overshoot Day: ecologische voetafdruk stijgt op een jaar tijd met 6 procent

29 juli is Earth Overshoot Day. Dat is de dag waarop alle natuurlijke hulpbronnen die de aarde op één jaar kan generen, opgebruikt zijn. Vorig jaar viel de dag op 22 augustus, nu maar liefst 3,5 weken vroeger.

Dora Drijbooms | 29 juli 2021
Earth Overshoot Day

Earth Overshoot Day geeft aan op welke dag we meer van de natuurlijke grondstoffen hebben gebruikt dan onze planeet in een jaar opnieuw kan generen. Vanaf nu leven we dus op toekomstige reserves. We kappen meer bomen dan er bijgroeien, vangen meer vis dan de populatie aankan en stoten meer CO2 uit dan de natuur kan opnemen. Momenteel hebben we 1,7 aardes nodig om te overleven.

2020 stemde iedereen gunstig want dankzij de pandemie verkleinde onze ecologische voetafdruk en viel Earth Overshoot Day ‘pas’ op 22 augustus. Er was een grote daling in de uitstoot van broeikasgassen maar die winst is dit jaar tenietgedaan.

Oorzaken en oplossingen?

Volgens het WWF zijn er verschillende oorzaken voor de terugval. Om te beginnen wordt er meer ontbost, onder andere in het Amazonegebied. Daardoor neemt de wereldwijde biocapaciteit van bossen af die onder andere instaat voor het opnemen van CO2 uit de atmosfeer. Bovendien ligt onze uitstoot van broeikasgassen nog steeds op een niveau dat de limieten van de aarde zwaar overschrijdt. Ten slotte wijst WWF met de vinger naar het kortetermijndenken van de beleidsmakers die vooral naar economisch herstel streven na de coronacrisis. Als gevolg daarvan is de wereldwijde ecologische voetafdruk dit jaar al met 6,6 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar, volgens berekeningen van de Amerikaanse ngo Global Footprint Network.

Belgische Overshoot Day

29 juli is de dag waarop de hele wereld Earth Overshoot Day heeft bereikt. Maar er zijn per land ook nog grote verschillen. Zo viel Earth Overshoot Day in Qatar dit jaar al op 9 februari. Indonesië zal die dag pas bereiken op 18 december. Er is geen enkel land dat binnen de perken blijft.

België is bovendien geen goede leerling. We staan in de top 10 van landen waar Earth Overshoot Day het vroegst bereikt wordt. We doen het jaar na jaar slechter. In 2019 viel de Earth Overshoot Day voor ons land nog op 6 april, dit jaar was dat al 30 maart.

Oproep

Op Earth Overshoot Day ondertekenden meer dan 14.000 wetenschappers een paper in het vakblad Bioscience die de klimaatnoodtoestand uitroept. Ze roepen op tot transformatieve actie. Onder meer een hervorming van ons voedselsysteem kan soelaas bieden. Europa is de tweede grootste importeur van producten uit ontboste gebieden zoals palmolie, koffie, cacao en soja voor dierenvoeding (kippen, varkens en melkkoeien). Door onder andere de switch te maken naar meer duurzaam geteelde gewassen en meer plantaardig voedsel kunnen we onze voetafdruk terugbrengen naar een niveau dat de aarde aankan.

Bron: IPS, Earth Overshoot Day

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!