Duitsland wil sneller af van steen- en bruinkool

Duitsland zal mogelijk al tegen 2035 stoppen met het mijnen van steen- en bruinkool. Daarover heeft de Duitse regering een akkoord bereikt met de deelstaten.

16 januari 2020
David Balser Energiecoöperatie Duitsland
© David Balser

De Duitse regering kondigde vorig jaar al aan dat ze in 2038 zou stoppen met het mijnen van steenkool en het nog meer vervuilende bruinkool. Maar vier deelstaten lagen dwars. Noordrijn-Westfalen, Saksen, Saksen-Anhalt en Brandenburg vreesden voor de werkgelegenheid.

Na urenlange nachtelijke onderhandelingen werd deze ochtend een akkoord bereikt. De deadline van 2038 wordt behouden, maar het akkoord laat deur op een kier voor een vervroeging. In 2026 en 2029 wordt de balans opgemaakt en op basis daarvan kan Duitsland beslissen om al in 2035 steenkool de rug toe te keren.

Compensatie

Dit jaar al zullen minstens acht centrales gesloten worden. Het akkoord voorziet in totaal 4,35 miljard euro aan compensatie voor de uitbaters van steen- en bruinkoolcentrales. Ook de deelstaten krijgen tientallen miljarden euro's. De Duitse regering maakt bovendien 14 miljard euro vrij om de transitie, weg van steenkool, te begeleiden. Daarnaast komt er nog eens 26 miljard euro aan “extra maatregelen”. Dat geld gaat grotendeels naar infrastructuurwerken.

Opvallend: het Hambacherbos, tussen Aken en Keulen, blijft gespaard. Het bos was een symboolstrijd geworden voor milieu- en klimaatactivisten. Dorpen in de omgeving zullen wel moeten wijken voor de uitbreiding van de bruinkoolwinning. Ondanks de uitfasering van steenkool zal Duitsland nog één nieuwe kolencentrale in gebruik nemen: de centrale van Uniper in het Ruhrgebied. De centrale is zo goed als klaar en draait op steenkool, dat iets minder vervuilend is dan bruinkool. De bouw van de centrale heeft al 1,5 miljard euro gekost en liep veel vertraging op door bezwaarprocedures en technische problemen.

Toenemende druk

Duitsland stond de voorbije jaren onder toenemende druk om zijn afhankelijkheid van steen- en bruinkool af te bouwen. Die druk kwam niet enkel van klimaatactivisten, maar ook van wetenschappers en de Europese Unie. Ondanks ambitieuze klimaatdoelen stoot Duitsland het meeste broeikasgassen in de EU uit, goed voor 22 procent van de totale Europese uitstoot. Momenteel is nog meer dan een derde van de Duitse stroom afkomstig uit steen- en bruinkool.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!