Plus Due diligence in de textielindustrie: Alsico geeft het goede voorbeeld

De textielsector is verantwoordelijk voor 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. En nog te veel vrouwen en kinderen werken voor een hongerloon in naai­ateliers. Volgens veel textielbedrijven is het erg moeilijk om greep te krijgen op de volledige productie­keten. Bedrijfskledingproducent Alsico bewijst dat er toch een mouw aan te passen is.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine december
Tine Steens | 19 december 2022
Adobe Stock 176392384 Naaimachine

Alsico, een Belgisch familiebedrijf met negenduizend werknemers in achttien landen, ontwerpt en produceert werkkledij en beschermende kledij. Ze werken met kwaliteitsvolle materialen omdat die kledij vooral stevig moet zijn. Uitrustingen voor bijvoorbeeld de zorg, de horeca, de industrie en de bouw worden lange tijd en in zware omstandigheden gedragen.

Alsico gebruikt voornamelijk polyesterkatoen, een type van textiel dat niet onbesproken is. Duurzaamheidsmanager Wouter De Broeck: “We zijn lid van Better Cotton. Dat initiatief leidt katoenboeren op zodat ze minder pesticides en minder water gaan gebruiken. In totaal hebben ze zo al 2,4 miljoen landbouwers opgeleid. Tegelijk controleren ze op degelijke werkomstandigheden. Een kwart van de katoenproductie valt vandaag onder Better Cotton. Ook andere initiatieven zetten zich in voor beter katoen, zoals de Fairtrade- en biokatoenlabels. Het is natuurlijk altijd een afweging voor de landbouwers. Voor biokatoen heb je bijvoorbeeld meer oppervlakte nodig om hetzelfde rendement te krijgen.”

Niet verbranden

De stoffenleveranciers van Alsico Group zijn hun belangrijkste partners. “We organiseerden recent een bevraging over hun economische activiteiten, de herkomst van de stoffen … Een soort evaluatie, mét consequenties. Transparantie is een vereiste voor verdere samenwerking”, aldus De Broeck.

“Verder produceren we al onze kleding in eigen ateliers. Van onze negenduizend medewerkers wereldwijd, vind je er achtduizend achter een naaimachine. Op die manier is het voor ons makkelijker om vat te krijgen op de werkomstandigheden. Collega’s gaan ter plaatse en er vinden ook externe audits plaats.”

In België is het naaiatelier in Ronse een hub voor hergebruik en recyclage geworden. Zo gaat Alsico actief het verbranden van oude kledij tegen. Klanten kunnen afgedankte of niet-verkochte kledingstukken terugsturen. In het atelier gaan collega’s aan de slag om die teruggestuurde kledij te herstellen of te recycleren. Bij recyclage kunnen de vezels opnieuw gebruikt worden om er nieuwe doeken van te maken. Met die doeken maakt Alsico opnieuw kledingstukken en dan is de cirkel rond. Andere resten worden verwerkt tot isolatiemateriaal.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.