Plus Dubbelzijdige zonnepanelen met sun tracking leveren meer energie

Zonnepanelen die kantelen of draaien om de zon te volgen bestaan al een hele tijd. Onderzoekers hebben de techniek nu toegepast op dubbelzijdige zonnepanelen, die aan beide zijden zonlicht opvangen. Het resultaat: de panelen produceren 35 procent meer energie.

Katleen Put | 4 juni 2020
Zonnepanelen Met Tracking

Om de opbrengst van zonnepanelen te verhogen, kijken onderzoekers meestal naar verbeteringen in de gebruikte materialen. Maar ook de manier waarop zonnepanelen worden ingezet kan een belangrijke rol spelen, stellen onderzoekers van het Solar Energy Research Institute van Singapore. Zo vangen dubbelzijdige zonnepanelen niet alleen rechtstreeks zonlicht op, maar ook licht dat via de grond of een dak op hun achterkant wordt gereflecteerd.

Zon volgen

De dubbelzijdige panelen kunnen vervolgens gecombineerd worden met trackingtechnologie, waardoor ze de positie van de zon volgen. Trackers met één draai-as volgen de zon gedurende de dag van oost naar west. Systemen met een dubbele as houden ook rekening met de seizoenen: in de zomer staat de zon hoger aan de hemel dan in de winter. De combinatie van dubbelzijdige zonnepanelen met trackingtechnologie zou maar liefst 35 tot 40 procent meer energie kunnen opleveren. Volgens de berekeningen van de onderzoekers zouden de dubbelzijdige zonnepanelen die dagelijks meedraaien met de zon de elektriciteitskosten voor de consument doen dalen met 16 procent.

“Onze aanpak biedt vooral potentieel voor grote zonneparken, al kan het ook perfect op een dak of in iemands achtertuin”, stelt hoofdonderzoeker Carlos Rodriguez-Gallegos in het magazine Joule. “Het is nu afwachten of de voordelen aantrekkelijk genoeg zijn om klanten en installateurs te overtuigen.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.