Droogte noopt Spanje tot zware uitgaven
De aanhoudende droogte zet Spaanse boeren steeds meer het mes op de keel. Daarom heeft de Spaanse ministerraad een steunpakket van 2,19 miljard euro voor de landbouwsector goedgekeurd. Ook het watergebrek in de rest van de maatschappij wordt aangepakt.
Sinds eind 2022 bevindt Spanje zich in een langdurige droogte. In veel regio’s zitten landbouwers met de handen in het haar: oogsten mislukken, en veel boeren hebben hun voorjaarsgewassen zelfs niet ingezaaid. In de Spaanse stuwmeren staat het waterpeil meer dan de helft lager dan normaal, waardoor ook irrigatie geen uitkomst meer biedt. Volgens landbouworganisatie Coag zou zowat 60 procent van de totale landbouwoppervlakte in Spanje momenteel onbruikbaar zijn.
Financiële steun
Om de droogte grondig aan te pakken, heeft de Spaanse ministerraad een pakket van 2,19 miljard euro aan steunmaatregelen goedgekeurd. Ongeveer 1,4 miljard zal gebruikt worden om het hergebruik van stadswater te verhogen en om nieuwe ontziltingsinfrastructuur te bouwen. Door zeewater om te zetten in drinkbaar water, wil Spanje minder afhankelijk worden van grond- en regenwater. Daarbovenop maakt het ministerie van Landbouw nog eens 784 miljoen euro vrij om specifiek de land- en tuinbouw te ondersteunen. Spanje is een van de belangrijkste exporteurs van fruit en groenten in Europa: ook bij ons kan de droogte dus een impact hebben op de prijzen van amandelen, olijfolie en andere typisch zuiderse producten.