Drie start-ups bekroond voor hun positieve milieu-impact
Wat hebben een bouwmaterialenbedrijf, een producent van herbruikbaar ondergoed voor urineverlies en een foodbox gemeen? Ze zijn alle drie uitgeroepen tot laureaten van het SE’nSE Fonds 2019. Elke start-up krijgt een bedrag van 50.000 euro aan zaaikapitaal, een beloning voor hun significante bijdrage aan het milieu.
Volgens de jury van het Seed Equity & Sustainable Entrepreneurship Fund (SE’nSE Fonds) hebben de drie start-ups een positieve impact op het milieu, een sterk businessplan, een goed team en dragen ze in hun bedrijfsvoering duurzaamheid hoog in het vaandel. Daarom krijgen ze in totaal 150.000 euro aan zaaikapitaal, in de vorm van converteerbare achtergestelde leningen (een converteerbare lening moet je de eerste jaren niet aflossen. Een achtergestelde lening wordt bij een faillissement pas afgelost als alle andere schulden voldaan zijn, red.). De drie laureaten zijn BC materials, Entusia en Little Green Box.
Circulaire oplossing voor grondverzet
Om huizen, appartementen of bedrijven te bouwen, graven we in Vlaanderen en Brussel jaarlijks zo’n 22,5 miljoen grond af. Veertig procent van die grond wordt gebruikt in de wegenbouw, de rest wordt gestort in groeves. Brusselaars Ken De Cooman en Nicolas Coeckelberghs van BC materials bedachten een circulaire oplossing voor dat grondverzet. Het bedrijf maakt er leemstenen, leempleisters en stampleem van. Die materialen kunnen energiezuinig geproduceerd worden. Wanneer men ze niet meer nodig heeft, kunnen ze teruggeven worden aan de bodem of opnieuw omgevormd worden tot bouwmateriaal. Het bedrijf produceert de materialen in haar werkplaats in Brussel, maar met een mobiele unit kunnen ze zich overal in België verplaatsen. Zo beperken ze het transport zoveel mogelijk.
Herbruikbaar ondergoed
Wegwerpproducten voor urineverlies genereren tonnen afval. Er is vooralsnog geen duurzame oplossing voor de afvalberg, al doen onder andere Renewi en luierproducent Essity er onderzoek naar. Hans Versmissen ontwikkelde een herbruikbare variant, gemaakt uit bamboe en Tencel. De materialen hebben een antibacteriële werking en kunnen minstens zestig keer gewassen worden. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf van Versmissen, Entusia, sinds haar oprichting 2,5 jaar geleden, zo al 100 ton afval bespaard. Entusia ging ook een partnerschap aan met My Add On, een start-up gecreëerd door Marie Van den Broeck. Zij maakte MySleeve, siliconen kousje voor het handvat van krukken. Samen bundelen ze hun krachten om innovatieve oplossingen uit te denken voor de zorgsector.
Zero waste foodbox
Szandra Gonzalez lanceerde in 2016 de Little Green Box. De doos bevat lokale, biologische en seizoensgebonden ingrediënten. Bijna alle producten worden geleverd in herbruikbare glazen potten of linnen zakjes, die bij de volgende levering weer worden opgehaald. Zo spaarde Little Green Box naar eigen zeggen 18.000 single use-verpakkingen uit in 2018. Het bedrijf levert aan huis, maar gebruikers kunnen ze ook gaan afhalen op verschillende locaties in Brussel en Wallonië. Als coöperatieve onderneming met sociaal oogmerk zette Little Green Box ook een programma op voor re-integratie en organiseert het workshops rond zero waste en duurzame voeding.
Het SE’nSE Fonds werd in 2016 opgericht door Pierre Mottet (IBA), in de schoot van de Stichting voor Toekomstige Generaties. De stichting, opgericht in 1998, legt zich toe op de transitie naar een duurzaam ontwikkelingsmodel, een van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw.