Draait Vlaamse industrie straks op waterstof?

Waterstof kan een belangrijke rol spelen in de klimaattransitie. Daarom bekijkt Fluxys Belgium de mogelijkheden om nieuwe waterstof- en CO2-infrastructuur te ontwikkelen voor industrieel gebruik. De eerste potentiële verbindingen liggen in de havens van Gent en Antwerpen.

Katleen Put | 15 mei 2023
Fluxys Waterstofnetwerk
© Fluxys. Vooral de chemische sector zou waterstof kunnen inzetten om koolstofneutraal te worden.

Adviesbureau Sweco onderzoekt momenteel het potentieel van ongeveer 70 kilometer aan waterstofleidingen in de havengebieden van Gent en Antwerpen. In opdracht van Fluxys Belgium gebeuren er haalbaarheidsstudies en vooronderzoeken voor verschillende tracés. De nieuwe infrastructuur moet toelaten om de chemische cluster en andere industrietakken die moeilijk te elektrificeren zijn koolstofneutraal te maken. In 2026 zouden de eerste waterstofverbindingen klaar moeten zijn voor de industrie.

Europees kader

De nieuwe waterstofplannen kaderen in de ruimere energieplannen van België en Europa. In het kader van de Europese Recovery and Resilience Facility (RRF), een instrument dat het herstel en de veerkracht van de Europese lidstaten bevordert, heeft ons land zich ertoe verbonden om de ontwikkeling van ten minste 150 kilometer aan waterstof- en CO2-pijpleidingen te ondersteunen. Met het nieuwe initiatief wil Fluxys Belgium die plannen bevorderen.

Bron: Fluxys.com & persbericht Sweco

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!