Plus Doorbraak in plasticrecyclage: geurloos verwerken van shampoo- en jerrycanplastics

Multinational Procter & Gamble is er voor het eerst in geslaagd om het polypropyleenplastic van shampoobussen, yoghurtverpakkingen en jerrycans geurloos te recyclen.

Fran Herpelinck | 3 oktober 2019
Bottles 1453997 1920

Door zijn stijve structuur en lage dichtheid is polypropyleen (PP) een veelgebruikte kunststof. Voor de productie van gereedschap, elektro of bouwmateriaal, maar ook voor verpakkingen. Vlaanderen Circulair berekende dat Europese bedrijven jaarlijks samen 10,3 miljoen ton van dit type plastic gebruiken, terwijl slechts een heel klein deel daarvan gerecycled wordt.

Pellets met een geurtje

In de voedings- en cosmeticasector is geurhinder een struikelblok, omdat het lastig is om gerecycled polypropyleen te ontdoen van de geur van zijn product: denk aan shampooflessen of beschimmelde yoghurtpotjes. Bovendien kleurt gerecycled polypropyleen grijs of zwart, waardoor het niet langer aantrekkelijk is om doorzichtige verpakkingen van te maken. Veelal wordt het verwerkt in auto-onderdelen zoals bumpers, in zwarte regenpijpen of zitbanken.

Onderzoekers van de Amerikaanse multinational Procter & Gamble claimen dat ze recent een proces hebben ontwikkeld om de kunststof op moleculair niveau te zuiveren tot heldere, reukloze pellets waarmee een nieuwe, transparante verpakking kan worden gemaakt. Om de gerecyclede plastics te maken, is bovendien zeven maal minder energie nodig dan voor nieuw polypropyleen, stellen de onderzoekers van P&G aan het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Ook wegwerpluiers

De licentie van de technologie is momenteel in handen van de start-up PureCycle, die de recycling van polypropyleen voor P&G op zich nemen. Veelbelovend is de claim van PureCycle dat het met zijn verwerkingsinstallatie niet alleen verpakkingen, maar ook andere producten die polypropyleen bevatten, eenvoudig kan verwerken. Zelfs producten die erg moeilijk af te breken zijn, zoals wegwerpluiers of tapijten, krijgen een tweede leven als bruikbare pellets.

PureCycle wil in het Amerikaanse Hanging Rock in Ohio jaarlijks bijna 60 miljoen ton polypropyleen verwerken. Intussen zijn ook al de eerste contacten gelegd met andere concerns zoals Nestlé of L’Oreal. De start-up hoopt snel te kunnen uitbreiden, onder meer naar Europa.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.