MVO

Plus Diversiteits- en inclusiestrategie meermaals bekroond

Bedrijven in typisch mannelijke sectoren hebben het vaak moeilijk om vrouwelijke werknemers te vinden. VINCI Energies Belgium wil het probleem op een originele manier aanpakken en lanceerde het tweede jaar op rij de campagne Women in Technology.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine inclusie & diversiteit
Inès Aoun | 20 april 2022
iversiteits- en  inclusiestrategie meermaals  bekroond

Bij VINCI Energies Belgium werken zo’n 2850 mensen. Het technologiebedrijf heeft expertise in de infrastructuur-, industrie-, gebouwen- en telecommunicatiesector. Sinds 2010 maakt het deel uit van de groep VINCI. Toen de Franse multinational de Belgische afdeling overnam, introduceerde die de principes van inclusie en diversiteit. Eddy Vandersmissen, Human Resources Director van VINCI Energies Belgium: “De groep werkte een manifest uit dat acht universele verbintenissen omvat waar alle medewerkers zich voor engageren. Dat pleit onder meer voor duurzame loopbanen, voor het vermijden van werkongevallen, en voor diversiteit en inclusie.”

Verder moeten de werknemers zich houden aan de principes van ethisch handelen. “Dat betekent dat we onze collega’s, klanten, onderaannemers en toeleveranciers met respect behandelen”, zegt Wendy Verheyden, communicatiemanager bij VINCI Energies Belgium. Ons diversiteits- en inclusiebeleid staat niet op zichzelf, maar is ingebed in de duurzaamheidsstrategie van het bedrijf. “We zetten mens, milieu en maatschappij centraal.” (zie kader op p. 22)

Meer bewustzijn, meer steun

VINCI Energies Belgium wil niet per se bepaalde quota behalen. Verheyden: “Dat voelt als het afvinken van een lijstje, terwijl het onze missie is om alle aspecten van diversiteit en inclusie aan te pakken.”

“We analyseren wel grondig de cijfers op de werkvloer in dat verband. Ik praat erover met leidinggevenden. Zo beseffen zij nog beter dat er bijvoorbeeld nog altijd minder vrouwen dan mannen bij ons werken, wat vooral komt doordat we een technologiebedrijf zijn, een domein dat als mannelijk wordt beschouwd. Door het probleem met concrete cijfers te illustreren, krijgen de diversiteitsacties die we opzetten meer steun”, aldus Vandersmissen.

Campagne met effect

Een van die initiatieven is de campagne Women in Technology. Verheyden: “We laten vijftien vrouwelijke werknemers in typische mannenjobs aan het woord. Zij zijn de ambassadeurs van ons bedrijf en vertellen over hun takenpakket en de sfeer op de werkvloer. We hebben hen niets in de mond gelegd.” Elke maand post het bedrijf een getuigenis van een medewerkster op hun sociale media. “Vorig jaar organiseerden we een gelijkaardige campagne. Onlangs nodigden we beide groepen vrouwen uit voor een netwerkevent. Ze kregen de kans om ervaringen uit te wisselen.”

Had de campagne van vorig jaar effect? Vandersmissen: “We hebben ons als vrouwvriendelijk bedrijf in de kijker gezet. We zien dat vrouwelijke sollicitanten de campagne opmerkten en dat die in de smaak valt. Maar het is niet zo dat er plots honderden vrouwelijke kandidaten bij ons komen aankloppen. Het is een werk van lange adem, maar we zijn ervan overtuigd dat we op termijn ons doel zullen bereiken.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.