Plus Dit zijn de meest klimaatambitieuze steden

Het Carbon Disclosure Project publiceerde recent haar A-lijst van steden die het voortouw nemen op het vlak van klimaat. Het aantal steden dat deelnam en de hoogste ‘A’ score haalde steeg van 43 in 2018 naar 105 in 2019. Op de lijst is België niet vertegenwoordigd.

Koenraad Coel | 24 maart 2020
Durban E Thekwini 1557767 1920
eThekwini in Zuid-Afrika veroverde een plaats in de A-Lijst.

Het Carbon Disclosure Project verzamelt wereldwijd informatie over de milieu-impact en het duurzame beleid van steden, landen en bedrijven. Op basis van die gegevens publiceert ze elk jaar een A-lijst van bedrijven en van steden die een voortrekkersrol spelen op het vlak van duurzaamheid en transparantie. Volgens het CDP zijn steden van essentieel belang in de aanpak van de klimaatcrisis en nemen ze daarin ook steeds meer een leidende rol.

Om een plaats op de A-lijst te krijgen, moeten steden aan de ene kant transparante en zorgvuldige informatie bijhouden over hun milieu-impact. Aan de andere kant krijgen ze ook punten voor ambitieuze initiatieven en doelstellingen om die impact te verkleinen en de weerbaarheid te vergroten

De Belgische score

In de A-lijsten van 2019 en 2018 is geen enkele Belgische stad vertegenwoordigd. De afgelopen twee jaar diende enkel Brussel gegevens in (voor 2019), maar het behaalde daarmee geen A score. Bij onze noorderburen is Den Haag voor het tweede jaar op rij de enige vertegenwoordiger op de A-lijst. Op de lijst van bedrijven voor 2019 is er één Belgisch bedrijf met een A-score: Anheuser Busch InBev haalt er de hoogste score op het vlak van waterveiligheid. De Leuvense bierbrouwer startte onder meer een samenwerking met WWF en The Nature Conservancy om lokale gemeenschappen in Afrika en Latijns-Amerika een betere toegang tot proper water te geven.

Concrete voorbeelden

Het CDP licht ook enkele markante voorbeelden uit van sterk presenterende steden. Manchester en het Zuid-Afrikaanse eThekwini focussen bijvoorbeeld op lokaal geproduceerde hernieuwbare energie en elektrisch openbaar vervoer. Met eThekwini en Kaapstad is Zuid-Afrika overigens het enige Afrikaanse land dat op de A-lijst vertegenwoordigd is.

De Spaanse stad Vitoria-Gasteiz zet in het bijzonder in op lokaal geproduceerde voeding en groene infrastructuur. Om wateroverlast te voorkomen, geven ze de Zadorra, de plaatselijke rivier, extra overstromingsruimte die dubbel dienst doet als een fiets- en wandelnetwerk.

Montería in Colombia is ook overstromingsgevoelig. Zij brachten daarom alle risicogebieden in kaart. Daarna begonnen ze met de aanleg van een versterkt afvoersysteem dat ondertussen 95 procent van de stad dekt. De stad slaagde er ook in om de oppervlakte aan publieke ruimte, zoals parken en sportvelden, te verdrievoudigen: van 0,9 vierkante meter per inwoner naar 2,7.

Het Maleisische Petaling Jaya dringt haar uitstoot terug door een sterke focus op efficiënte gebouwen. Het lanceerde de Green Building Index, een set van richtlijnen en certificaten die aansluiten op internationaal erkende standaarden. De nieuwe normen haalden de CO2-uitstoot naar beneden, leverden aanzienlijke besparingen op en verbeterden de luchtkwaliteit in de gebouwen.

De volledige A-lijst, met enkele concrete voorbeelden, vind je hier.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.